Απ’ την βεβήλωση της Αγ. Σοφίας στην περικύκλωση του Καστελορίζου – εν μέσω θερινής ραστώνης των γραικύλων…

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου. Ο τουρκικός στόλος έχει περικυκλώσει το Καστελόριζο, ο ελληνικός έχει αναπτυχθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και παρακολουθεί τον τουρκικό, έχουν ανακληθεί, όπως έγινε γνωστό, οι άδειες των στρατιωτικών.  Βεβαίως στην σύγχρονη Ελλάδα της παρακμής, ως συνήθως, κατά την διάρκεια του θέρους – ακόμα και ενός υποτονικού θέρους όπως το φετινό, λόγω Covid-19 – τα “μπάνια του λαού” επιφέρουν γενική παραλυσία και αμεριμνησία (όπως και πριν από 46 χρόνια, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, για να θυμηθούμε, μέρες που είναι, και εκείνη την εθνική προδοσία – βλέπε αναλυτικά στην επομένη ανάρτηση). Όπως και νά ‘χει, ο δεδομένος ενδοτισμός των κυβερνώντων εγγυάται ότι θα κάνουν όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να αποφύγουν τον πόλεμο – και κατά βάθους οι γραικύλοι το γνωρίζουν – γι’ αυτό ίσως και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα. Σε άλλες εποχές θα είχαν σηκώσει όλα τα γάλατα και τα άλευρα από τα παντοπωλεία…. Ωστόσο, ποιος ξέρει, μπορεί την ύστατη στιγμή να βρεθεί κανένας τρελλός αξιωματικός με κάποιο αίσθημα τιμής, ο οποίος «να την ψωνίσει» κατά το κοινώς λεγόμενον και να …μπουμπουνίσει κανέναν πύραυλο Exoset προς τα μεμέτια. Τότε θα γίνει το σώσε…

Ενόσω η στάση των Τούρκων έναντι της Ελλάδος  στο Αιγαίο κλιμακώνεται επικίνδυνα, η επιμονή τους για την μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί, έρχεται να υπογραμμίσει τον ιδιαίτερο συμβολισμό της αποφάσεως αυτής, ως πράξεως που σηματοδοτεί την αποσκοπούμενη από τους Τούρκους νέα κατάκτηση, την νέα Άλωση του Ελληνισμού! Η Αγία Σοφία είναι βεβαίως ένας χριστιανικός ναός, ο οποίος, ωστόσο, συνδέθηκε στενά τόσο με τον μεσαιωνικό όσο και με τον νεώτερο Ελληνισμό, από πολλές απόψεις και κυρίως σε συμβολικό επίπεδο, ώστε η απόφαση του Ερντογάν να πλήξει ευαίσθητες χορδές της συλλογικής εθνικής ταυτότητος των απανταχού Ελλήνων. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο ναός της Αγ. Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, σχεδιάστηκε και χτίστηκε από Έλληνες μηχανικούς και αφιερώθηκε, όχι σε κάποιον συγκεκριμένο άγιο, αλλά στην «Του Θεού Σοφία», κατά τρόπο ανάλογο με το μεγάλο σύμβολο του αρχαίου μας πολιτισμού, τον Παρθενώνα των Αθηνών, ο οποίος επίσης ήταν αφιερωμένος στην Θεά της σοφίας (την Αθηνά).

Επί χιλιετίες μετά την ανοικοδόμησή του, ο ναός της Αγίας Σοφίας παρέμενε το κύριο πνευματικό σημείο αναφοράς του Ελληνισμού που αναγεννήθηκε από τις στάχτες της Ρωμανίας,  ακόμα και όταν, κατά τα χρόνια της μεγάλης παρακμής, κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς, μαζί με την Βασιλεύουσα των πόλεων το 1453. Σύμφωνα με τον διαδεδομένο λαϊκό θρύλο, στα μυστικά δωμάτια της Αγ. Σοφίας, ήταν που έκρυψε ο άγγελος τον μαρμαρωμένο βασιλιά! Επρόκειτο για έναν θρύλο ο οποίος απεδείχθη τόσο ζωντανός και εγερτήριος, ώστε να μιλήσει απευθείας στο θυμικό και να υποκινήσει την αναγεννητική ορμή και την πολεμικότητα των Ελλήνων όχι μόνο κατά την επιτυχή εθνική επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών το 1821 όσο και κατά τις πολλές άλλες ανεπιτυχείς επαναστάσεις που προηγήθησαν, αλλά και μετέπειτα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και την Μικρασιατική Εκστρατεία! Συγκεκριμένα, το 1918 (σε λιγότερο από 100 χρόνια μετά την έναρξη της επαναστάσεως) τα ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν λίγο έξω από την Πόλη, όμως, το τραγικό τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας απέτρεψε την πολυπόθητη απελευθέρωση. Έκτοτε η Αγία Σοφία έγινε μουσείο, η ουδετερότητα του οποίου έκανε τους Έλληνες να ξεχάσουν την σκλαβιά του ιερού τους ναού.

            Η κατάσταση άλλαξε πριν από λίγες ημέρες. Η Τουρκία αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Είναι βέβαιο πως οι τεχνοκράτες ελλαδίτες πολιτικοί ταράχτηκαν ιδιαίτερα, αφού, ούτε το ΑΕΠ επηρεάστηκε, ούτε τα spread αυξήθηκαν, ούτε το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε… Την επομένη κιόλας ημέρα εκπρόσωποι της κυβερνήσεως συναντήθηκαν με Τούρκους ομολόγους τους στο Βερολίνο κατά παρότρυνση της (τραγικής για ακόμα μια φορά) Γερμανίας!

https://www.defence-point.gr/news/to-paeaskinio-orgiazei-mystiki-synantisi-elladas-toyrkias-germanias-sto-verolino

            Οι ελλαδίτες πολιτικάντηδες με περίσσεια δειλίας, όπως πάντα, ανεφέρθησαν αορίστως σε «έγκλημα κατά του πολιτισμού», κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά της Ευρώπης, κατά της καλής γειτονίας και στο ότι η κίνηση αυτή υποσκάπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας (για αυτό κόπτονται). Δεν είπαν το προφανές, ότι είναι μια βαρύτατη προσβολή κατά της Ελλάδος και ότι αυτή η προσβολή δεν θα μείνει αναπάντητη. Αντ’ αυτού, συντηρητικός ελλαδίτης βουλευτής και υπουργός ανάπτυξης έκανε το ρητορικό ερώτημα: Προτείνετε να στείλουμε μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία στην Κωνσταντινούπολη; (!)

https://www.youtube.com/watch?v=tvxsprwx56w

           Η διαστροφική λογική του κάθε λιμπεραλιστού θεωρεί προφανές ότι μάχεσαι μονάχα για κέρδη και συμφέροντα. Η Αγία Σοφία όμως είναι κάτι πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε κέρδος ή υλικό συμφέρον. Η Αγία Σοφία αποτελεί σύμβολο του μεσαιωνικού ελληνισμού και πηγή εμπνεύσεως για τον νεότερο ελληνισμό. Για τέτοια σύμβολα και μάχονται τα ζωντανά έθνη. Αυτό απεδείχθη για το ελληνικό Έθνος από το 1821 έως το 1922, οπότε ο ελληνικός στρατός ξεχύθηκε ορμητικός εναντίον των προαιωνίων εχθρών του, έχοντας ως οδηγό του τον μαρμαρωμένο βασιλιά και τους διαφόρους θρύλους που περιβάλλουν και την Αγιασοφιά.

            Σε αντίθεση με τους ελλαδίτες πολιτικούς, οι λαοί, τόσο ο ελληνικός τόσο και ο τουρκικός αισθάνθηκαν την συμβολική αλλαγή. Μία φράση επικράτησε και στους δύο: «είναι η δεύτερη κατάκτηση της πόλης». Οι Έλληνες αισθάνθηκαν την προσβολή, όπως την περίοδο της τουρκοκρατίας, οπότε τους εξουσίαζε ο ανατολίτης εισβολέας. Ωστόσο, τέτοια αισθήματα αγανακτήσεως  και καταπιέσεως γεννούν αντανακλαστικώς και τον πόθο για ελευθερία. Ίσως σημειολογικώς η εκ νέου υποδούλωση της Αγίας Σοφίας και η επέτειος των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με μαγικό τρόπο να ενεργοποιήσουν την αυθεντική ψυχή του Έλληνα. Ο Ερντογάν έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να τονίσει τους συμβολισμούς, ώστε να φανατίσει τα τουρκικά του μπουλούκια, πραγματοποιώντας  διάγγελμα σχετικά με την Αγία Σοφία στις 20:53. Ίσως άθελά του η σημειολογία διέγειρε και τα αισθητήρια των Ελλήνων. Το μέλλον θα δείξει!

Υ.Γ. – 1. Μετά το συμβολικό βήμα της μετατροπής της Αγ. Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, ο Ερντογάν, οραματιζόμενος την ανασύσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα προεπαναστατικά της γεωγραφικά όρια, βάσει των οποίων η Ελλάς θα πρέπει να υποταχθεί (!), περνά πλέον σε συγκεκριμένες στρατιωτικές κινήσεις πολεμικής προπαρασκευής (βλέπε έκδοση προσφάτου ΝΑΥΤΕΧ) και περικύκλωση του Καστελορίζου από τον τουρκικό στόλο, γεγονότα που συνιστούν μεγίστη πρόκληση η οποία δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Υ.Γ. – 2. Όπως ακριβώς μας θλίβει και εξοργίζει η βεβήλωση της Αγ. Σοφίας από τους νεοοθωμανούς, έτσι ακριβώς μας θλίβει και μας εξοργίζει το νέο κρούσμα εμπρησμού χριστιανικού καθεδρικού ναού της δύσεως, ενός αριστουργήματος γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, αυτή την φορά στην Νάντη της Γαλλίας καθ΄ όμοιον τρόπο με τον, λίγο παλαιότερο, εμπρησμό του, επίσης Γοτθικού ρυθμού ναού, της μεγαλειώδους Νοτρ Ντάμ των Παρισίων! Δράστης, κατά πάσα πιθανότητα (βεβαιότητα), ήταν κάποιος αλλόφυλος μουσουλμάνος (ήδη συνελήφθη ένας ύποπτος μουσουλμάνος εξ Αφρικής).