Τὸ νερὸ τὸ σταματᾷς στὰ βουνά, ὄχι στὸν κάμπο!

Ἀναδημοσιεύουμε τὸ καίριο αὐτὸ ἄρθρο τῆς ἐφημερίδος τῆς Καρδίτσης «Νέος Ἀγών» ὡς μίαν ἀκόμη ἀποστομωτικὴν ἀπάντησιν στὰ κουλο-παπαγαλάκια καὶ στὸν ἴδιο τὸν (κακῇ τῇ μοίρᾳ…) πρωθυπουργὸ τῆς δυστυχοῦς χώρας, ποὺ κι ἀπόψε μιλώντας στὴν ΔΕΘ ἐνεφάνισε τὴν ἀσύλληπτη συνολικὴν ἀστοχία τῆς ἀντιπλημμυρικῆς ἁσπίδος ὡς ζήτημα τῆς Μοίρας καὶ τῆς περιβοήτου «κλιματικῆς ἀλλαγῆς» – ἐν ᾧ τοῦτο ἀκριβῶς διαψεύδεται στὴν ἴδια τὴν Καρδίτσα, ποὺ ἀκριβῶς δὲν πλημμύρισε «ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ καθαρίστηκαν κι εκβαθύνθηκαν ο Καράμπαλης, ο Καλέντζης  και ο Γαβράς», ὅπως ἀναφέρει τὸ ἄρθρον! ΑΛΛΑ, δυστυχῶς, ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙ!!!

Πρωτοσέλιδο τῆς 15ης Σεπτ. 2023 τῆς ἐφημερίδος τῆς Καρδίτσης «Νέος Ἀγών»

 

Οι πολίτες Θεσσαλίας αδυνατούν  ακόμη να συνέλθουν από την συμφορά που «τσάκισε» στην κυριολεξία τον παραγωγικό και κοινωνικό μας ιστό και άφησε πίσω της δυστυχώς και αρκετούς νεκρούς. Καθημερινά αποκαλύπτεται και μια νέα καταστροφή, καθώς τα νερά υποχωρούν, μια νέα διάσταση της συμφοράς

Ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την πλημμυρισμένη και ρημαγμένη Καρδίτσα τον Σεπτέμβρη του 2020 μετά τον Ιανό αλλά και το «βομβαρδισμένο» από την υπερχείλιση του Παμίσου Μουζάκι είχε δεσμευθεί πως θα προχωρούσε το φράγμα Μουζακίου στον Πάμισο.

Τρία χρόνια μετά την δέσμευση αυτή η τύχη του αγνοείται. Ο Πάμισος ήταν αυτός που κατέβασε τεράστιες ποσότητες από τα ορεινά της Αργιθέας, από την Δρακότρυπα (όπου καταλήγει η σήραγγα μεταφοράς νερού από το ημιτελές φράγμα της Συκιάς), και έπνιξε τα χωριά του πρώην δήμου Σελλάνων (Μαραθέα, Κόρδα, Αγία Τριάδα, Καλογριανά  κ.λπ.).

Και φυσικά από τον Ενιπέα που έπνιξε πρώτα τα χωριά του πρώην δήμου Ευϊδρίου στα Φάρσαλα και στην συνέχεια  τον Παλαμά, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ποτάμια – τον Σοφαδίτη, τον Καλέντζη και τον Ιταλικό . Το φράγμα λοιπόν στον Ενιπέα (Σκοπιά ή Παλιοδερλί) ναι μεν εξαγγέλθηκε με διαδικασία ΣΔΙΤ, άρα ταχύτερη ενός διαγωνισμού που θα είχε ενστάσεις, αλλά  τρία χρόνια μετά παραμένει σε νηπιακό στάδιο μέχρι την ανάθεση στον τελικό εργολάβο.
Τα έργα αυτά (ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ!) θα είχαν προστατεύσει όλη την Θεσσαλία, όπως και το φράγμα στο Ληθαίο από την πλευρά των Τρικάλων – ή της Πύλης – ή ακόμη της Αμυγδαλέας και, κυρίως, του Νεοχωρίου  για να μη πλημμυρίζει η Λάρισα, γιατί πρόκειται για φράγματα που ελέγχουν την ροή στους σημαντικότερους παραποτάμους του Πηνειού που, πλέον, αφού έπνιξε συνοικίες της Λάρισας, σχημάτισε ξανά την αρχαία Βηβοιίδα, την Κάρλα, που αποξηράνθηκε για να μη μαστίζεται κόσμος από ελονοσία – και η λίμνη αυτή όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει για χρόνια να μας θυμίζει πόσο επιλήσμονες είμαστε…

Από τις στήλες του «Νέου Αγώνα» με κάθε ευκαιρία αναδείξαμε την σπουδαιότητα των έργων αυτών για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πολιτών της Θεσσαλίαςαλλά το κράτος των Αθηνών είχε άλλες προτεραιότητες. Λέγαμε και τονίζαμε από τον Οκτώβρη του ᾿94 από την τότε μεγάλη πλημμύρα στην Μεταμόρφωση, ότι το νερό δεν σταματιέται στον κάμπο αλλά στα ορεινά και όσο το δυνατόν ψηλότερα μάλιστα και για να ελεγχθεί η πλημμυρική του ροή και για να το εκμεταλλευθούμε λόγῳ της υψομετρικής διαφοράς για την παραγωγή  «πράσινης» υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά και η πόλη της Καρδίτσας, που τώρα  στη θεομηνία «Ντάνιελ» γλύτωσε  παρά το γεγονός ότι είχαμε 2,5 φορές την βροχή του Ιανού (480 χιλιοστά βροχής, έναντι 190),  ΔΙΟΤΙ καθαρίστηκαν και εκβαθύνθηκαν ο Καράμπαλης, ο Καλέντζης  και ο Γαβράς, αν δεν γίνουν σοβαρά έργα ορεινής υδρονομίας, ίσως να μη την γλυτώσει στην επόμενη κακοκαιρία.
Έχουν υποδειχθεί οι θέσεις από ειδικούς υδραυλικούς επιστήμονες,  για μεν τον Καλέντζη στην Δαφνοσπηλιά, για δε  τον Καράμπαλη στην θέση «Αντάρτης» ή «κανόνια» .
Αυτά τα έργα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα για να θωρακισθεί ο θεσσαλικός κάμπος και να μη μας βρει στο μέλλον παρόμοια συμφορά. Και κάποτε τα πολιτικά κόμματα εκείνα που κυβέρνησαν και δεν προχώρησαν τα έργα του Αχελῴου και τα συνοδά του (φράγμα Μουζακίου, Πύλης, Αμυγδαλέας κ.λπ.), που παραλαμβάνουν τα χειμέρια νερά της νότιας Πίνδου και μας προστατεύουν πλέον από την όποια πλημμύρα θα πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους.

Αυτά είναι τομεακά έργα υπουργείων – και όχι επιπέδου περιφέρειας ή δήμων. Στην Θεσσαλία πληρώνουμε την «Ὕβριν» με την αρχαιοελληνικήν έννοια του όρου, που δεν προνοήσαμε, τον αβδηριτισμό.

Σπασμένες γέφυρες, σπασμένα ἢ ἀνύπαρκτα φράγματα κι ἀναχώματα, ἀσυντήρητα/μὴ διαπλατυσμένα κι ἐκβαθυσμένα κι ἀκαθάριστα ῥέματα καὶ κοῖτες, ἀντλιοστάσια δίχως γεννήτριες ποὺ δὲν λειτούργησαν τὴν κρίσιμη ὥρα: ΟΛΙΚΗ ΑΣΤΟΧΙΑ – ὡς συνήθως!!!

Η ετυμολογία της λέξης Θεσσαλία είναι «Θες άλος», δηλαδή προς την θάλασσα. Εκεί ρέει αργά το νερό των πλημμυρών από αρχαιοτάτων χρόνων και φθίνει προς την Φθία (περιοχή Φαρσάλων και Αλμυρού) από τους προϊστορικούς χρόνους, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος . Ο  όγκος των 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, που υπάρχουν σήμερα στην λεκάνη απορροής του Πηνειού και  που έχουν σκεπάσει επί μία εβδομάδα τον κάμπο, έχει ωστόσο επιλέξει μια ροή προς την θάλασσα από τα Τέμπη και μία προς την Κάρλα. Το νερό και η Φύση εν γένει έχουν μνήμη!

…Απεναντίας, αμνησία έχουν όσοι πολιτικολογούν με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Η συλλογική μας μνήμη όμως είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της εφημερίδας μας και δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε τις τραγικές παραλείψεις υπουργών και πρωθυπουργών!

Τώρα κατανοούν  τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία στην Αθήνα τον ρόλο της Θεσσαλίας στην πραγματική οικονομία. Αντιλαμβάνονται επί τέλους ότι η εθνική μας οικονομία είναι σαν να υπέστη εγκεφαλικό, αφού χάνει το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της – και στα μεγάλα αστικά κέντρα δυστυχώς ο κόσμος θα πεινάσει, αφού το έλλειμμα της παραγωγής τροφίμων από τον θεσσαλικό κάμπο θα αντικατασταθεί από εισαγωγές πανάκριβων ομοειδών προϊόντων.

Μετά την Ὕβριν έρχεται η Νέμεσις…

ΒΛΕΠΕ ἐπίσης καί: « Τι καταγγέλει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

…Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι παντελώς απούσα. Παραμένουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμυρισμένα, καθώς και η στρατιωτική βάση. Το διαφημισμένο αντιπλημμυρικό έργο της Κάρλας που στοίχισε εκατομμύρια δεν λειτουργεί. Επιτέλους ας μας εξηγήσει κάποιος υπεύθυνα τι συμβαίνει.   … »