Αποφυλακίζουν άμεσα πάνω από χίλιους αλλοδαπούς εγκληματίες, για να “καταπολεμήσουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία!”

Στις φυλακές της χώρας που είναι χωρητικότητας 9.700 θέσεων, βρίσκονται έγκλειστοι 12.586 κρατούμενοι, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί (ποσοστό 57,4%) και πολλές εκατοντάδες ακόμη είναι αθίγγανοι που φέρουν την Ελληνική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός “Δικαιοσύνης” Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την “καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας”, οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 10 χρόνια απολύονται ως εξής:

• Εάν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια, απολύονται εφόσον έχει εκτιθεί το 1/10 της ποινής.

• Για ποινές άνω των 3 χρόνων και έως 5 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής.

• Για ποινές μεγαλύτερες των 5 χρόνων και έως 10 χρόνια, εφόσον έχει εκτιθεί το 1/3 της ποινής.

Εξαίρεση από τις παραπάνω διατάξεις αφορά στους καταδικασθέντες για παράβαση: α) του ν. 1608/1950, περί καταχραστών του δημοσίου, β) του ν. 1882/1990, για τα χρέη προς το Δημόσιο, γ) του ν. 2523/1997, για οποιοδήποτε αδίκημα περί την φορολογία και την φοροδιαφυγή και δ) των άρθρων 187 και 187 Α του Ποινικού Κώδικα, για την εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση ε) για συγκεκριμένα εγκλήματα ηθικής απαξίας όπως διακεκριμένες ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, παιδική πορνογραφία, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων.

Καθώς όμως η κατάθεση στην Βουλή του “αντιρατσιστικού” νομοσχεδίου αναβλήθηκε, ο υπουργός κατέθεσε τελικά την νομοθετική ρύθμιση ως ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος, με πρόσχημα την “μείωση του κόστους των φυλακών λόγω οικονομικής κρίσεως” και την “ανάγκη αποσυμφορήσεως των φυλακών”.

Όμως τα εγκληματολογικά στατιστικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξες αποτιμήσεις όσων αποφυλακίζονται πρόωρα με ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ένα τρίτο από όσους αποφυλακίζονται με τέτοιες ρυθμίσεις, συλλαμβάνεται ξανά εντός ολίγων εβδομάδων, καθώς ξαναεμπλέκονται άμεσα με το έγκλημα, για να αφεθούν πολύ σύντομα ξανά ελεύθεροι με τις ίδιες νομοθετικές διατάξεις.

«Εχω υπ’ όψιν μου έναν συγκεκριμένο παραβάτη, ο οποίος συλλαμβάνεται συνεχώς για τη διάρρηξη συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου στη Ν. Σμύρνη. Η Αστυνομία τον στέλνει στον εισαγγελέα, αλλά αυτός είναι συνέχεια έξω. Ο δύσμοιρος επιχειρηματίας ζήτησε την ποινική δίωξη του δράστη πάνω από μία φορά, αλλά εξακολουθεί να γίνεται θύμα του ίδιου διαρρήκτη. Τελικά θωράκισε το μαγαζί του με κάγκελα», σχολιάζει συνδικαλιστής αστυνομικός στην εφημερίδα “Καθημερινή”.