Ο μέγας βετεράνος Hajo Herrmann … έχει πλέον περάσει στην αθανασία.

Ο Hajo Hermann (1913-2010) υπήρξε ένας εξαίρετος Γερμανός πιλότος της Luftwaffe, ο οποίος  κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διακρίθηκε για την απαράμιλλη γενναιότητά του ως διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και για την καινοτόμο τακτική αεράμυνας που ανέπτυξε. Μετά τον πόλεμο ασχολήθηκε με την δικηγορία και δη με υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση πατριωτών και Αρνητών Ολοκαυτώματος, διωχθέντων για παραβίαση των κατά της ελευθερίας του λόγου στρεφομένων γερμανικών νόμων. Μέχρι και τον θάνατό του, σε ηλικία 97 ετών, παρέμεινε απόλυτα πιστός στους συναγωνιστάς του, την κληρονομιά του και τα ιδανικά της νιότης του.

Στο ξεκίνημα της στρατιωτικής του καριέρας διετέλεσε αξιωματικός πεζικού και εν συνεχεία ενετάχθη στην νεοσυσταθείσα Luftwaffe το 1935. Από το 1936 έως το 1937 ήταν πιλότος βομβαρδιστικού αεροπλάνου της Λεγεώνος του Κόνδορος, η οποία συνέδραμε τους Εθνικιστάς στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Μετά το ξέσπασμα του γενικευμένου πολέμου στην Ευρώπη το 1939 συμμετείχε στις εναέριες επιχειρήσεις στην Πολωνία και την Νορβηγία· το 1940 διορίστηκε διοικητής της 7ης πολεμικής μοίρας Staffel KG-4 και ηγήθη πολλών αεροπορικών επιθέσεων στην Βρετανία κατά την Μάχη της Αγγλίας. Τον Φεβρουάριου του 1941 η μοίρα του κατευθύνθηκε προς την Σικελία, από όπου και αναμετρήθηκε με τις Βρετανικές δυνάμεις στην Μάλτα και στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια μιας επιθέσεως ο Hermann εκτόξευσε μια βόμβα κατά ενός πλοίου με πυρομαχικά και προκλήθηκε τόσο μεγάλη έκρηξη, που βυθίστηκαν εννέα πλοία και το λιμάνι του Πειραιά κατέστη άχρηστο για αρκετούς μήνες. Στις αρχές του 1942 διετέλεσε Διοικητής της μοίρας ΙΙΙ/KG 30, η οποία επιχειρούσε επιθέσεις από την Νορβηγία εναντίον των Συμμαχικών Αρκτικών νηοπομπών, συμπεριλαμβανομένης της επιθέσεως επί της νηοπομπής PQ 17.

Στα μέσα του 1942 τοποθετήθηκε στο Επιχειρησιακό Προσωπικό της Luftwaffe, όπου γρήγορα ξεχώρισε για τις εξαιρετικές στρατηγικές και επιχειρησιακές καινοτομίες του στην ενίσχυση της γερμανικής αεράμυνας.

Εις απάντησιν των απροκλήτων ολεθρίων επιθέσεων των Αμερικανικών και Βρετανικών βομβαρδιστικών, ο Hermann εδημιούργησε το σμήνος νυχτερινών επιθέσεων Jagdgeschwander 300, υπό κωδικόν όνομα Wilde Sau (: άγρια γουρούνα, λόγω της δυσκαμψίας των βομβαρδιστικών αεροσκαφών), το οποίο χρησιμοποίησε μια νεωτεριστική ελεύθερη πολεμική τακτική. Πεπειραμένοι πιλότοι νυχτερινών πτήσεων και πρώην εκπαιδευταί των Fw 190 έβγαιναν σε ελεύθερο κυνήγι των εχθρικών βομβαρδιστικών, καθοδηγούμενοι από το φως των πυρών, με την βοήθεια των ειδικών ως φωτοβολιδοβόλων ακολουθούντων την γραμμήν αναπτύξεως των εχθρικών βομβαρδιστικών Junkers JU 88, καθώς και της μονάδος ραδιανιχνεύσεως Naxos σε κάποια από αυτά τα μονοκινητήρια μαχητικά Fw 190, προς εντοπισμό των βρετανικών βομβαρδιστικών καθώς έκαναν χρήση ραντάρ.

Τον Δεκέμβριο του 1943 ο Hermann, στα 30 του χρόνια, διορίζεται Επιθεωρητής Αεράμυνας και το 1944 Γενικός Επιθεωρητής Νυχτερινών Επιχειρήσεων. Στα τέλη του 1944 ηγούνταν της 9ης Αεροπορικής Μεραρχίας.

Καθώς όλοι οι Γερμανοί έγιναν στόχος αδυσωπήτων βομβαρδιστικών επιθέσεων, αποκαλουμένων «επιχειρήσεων τρόμου» από τις ίδιες τις βρετανικές και αμερικανικές αρχές, η βελτιωμένη γερμανική αεράμυνα έσωσε πολλές ζωές γυναικοπαίδων και αμάχων. Με την σημαντικοτάτη του συνδρομή στην ενίσχυση του εναέριου αμυντικού συστήματος της χώρας του, o Hermann έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην σωτηρία από τραγικό θάνατο πολλών συμπατριωτών του.

Ως πιλότος βομβαρδιστικού αεροπλάνου ο Hermann διεξήγαγε 320 πτήσεις και βύθισε 12 πλοία 70 000 τόνων συνολικά. Επεχείρησε, επίσης, πάνω από 50 νυχτερινές πτήσεις, καταστρέφοντας 9 συμμαχικά βομβαρδιστικά. Το αεροπλάνο του κατερρίφθη 4 φορές και ο ίδιος τραυματίστηκε 2 φορές. Για την ανδρεία και τις ικανότητές του του απενεμήθησαν διάφορα παράσημα, συμπεριλαμβανομένου του Σταυρού των Ιπποτών μετά Φύλλων Δρυός και Ξιφών, του Χρυσού Γερμανικού Σταυρού, του Σιδηρού Σταυρού πρώτης και δευτέρας τάξεως.

Με το πέρας του πολέμου ο Hermann αιχμαλωτίστηκε από τους Σοβιετικούς και εξέτισε 10 χρόνια αιχμαλωσίας στις σοβιετικές φυλακές…

Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα το 1955 σπούδασε νομική και εγκαταστάθηκε στο Düsseldorf, όπου εργάστηκε ως δικηγόρος. Ανέλαβε υποθέσεις υπεράσπισης των «εγκληματιών γνώμης και σκέψεως» όπως ο στρατηγός Otto Ernst Remer, ο David Irving και ο αμερικανός τεχνικός θαλάμων αερίων Fred Leuchter, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για παραβίαση των κατά της ελευθερίας του λόγου στρεφομένων νόμων του αντιγερμανικού μεταπολεμικού κατοχικού πολιτικού κατεστημένου. Στην υπόθεση του Irving, ο Hermann υπερασπίστηκε τον βρετανό ιστορικό άνευ αμοιβής σε τρεις δίκες (1990-1993).

Ο Hermann, όντας υποστηρικτής του Ιδρύματος Ιστορικής Αναθεωρήσεως, στις 8 Νοεμβρίου του 1998 παρευρέθη σε μια συνάντηση του ιδρύματος στην Νότιο Καλιφόρνια, όπου και μίλησε με συναρπαστικές λεπτομέρειες για την τόσο ενδιαφέρουσα ζωή του και εξέφρασε την άποψή του για το κλίμα της καταστολής της διανοήσεως και του ελευθέρου φρονήματος στην δημοκρατική κατεχομένη Γερμανία.

Συνέγραψε τα απομνημονεύματά του σε δύο τόμους, με την αγγλική έκδοση να πρωτοκυκλοφορεί το 1991 υπό τίτλον Eagles Wings.

Δραστηριοποιούνταν μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ασκώντας την δικηγορία και συμμετέχοντας ὡς ὁμιλητής σε συναντήσεις/συγκεντρώσεις.

Η ηγεσία του ΑΡΜΑΤΟΣ είχε προσωπική γνωριμία και επαφή με την εξαιρετική αυτή προσωπικότητα – και, μάλιστα, επρόκειτο σύντομα να συναντηθεί ξανά μαζί του.

Ας στέκει η αθάνατη μνήμη του αιώνιο πρότυπο ανδρείας, ακάμπτου μαχητικού φρονήματος και ελευθερίας, εις ακόμη μίαν απτή επαλήθευση της γνωστής διακηρύξεως του Ύμνου των Ιπποτών του Σίλλερ:

Τὸ λεύτερο ἔχ᾿ ἀπ᾿ τὸν κόσμο χαθῆ

τὸ Πνεῦμα· οἱ ἀφέντες κι οἱ δοῦλοι

περίτεχνη ὑφαίνουν μὲ Ψέμμα πλοκή

δολεροί, δειλοί, ῥαδιοῦργοι:

Στὰ μάτια νὰ ἰδῇ ποὺ τὸν Χάρο τολμᾷ

᾿νογάει ὁ Μαχητής, μοναχά, Λευτεριά!

Εδώ ο Hajo Herrmann ομιλεί προ συνάξεως κατά την διάρκειαν εκδηλώσεων μνήμης για το ολοκαύτωμα της Δρέσδης, το 2009, αναφερόμενος σε βασανιστήρια που υφίσταντο Γερμανοί αιχμάλωτοι της «ανθρωπιστικής» συμμαχικής παρατάξεως:

http://www.youtube.com/watch?v=cD4bxoAjvuo

Εδώ ο Hajo Herrmann δίδει διάλεξη εν σχέσει προς τις πολεμικές του μνήμες:

http://www.youtube.com/watch?v=yvJ7kNQdo2o&feature=related