Δείγμα “ειδήσεων” από τα ΜΜΕ. Σάββατο 20 Ιουνίου 2009. Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν!

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από την έκδοση της εφημερίδος “το Βήμα”, που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελληνική Επαρχία (και δεν αντικαταστάθηκε), την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009
Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα

Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του προθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες στο απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν στην Αθήνα ο νέος υπουργός εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματέυσεων με την ΕΕ Εγκερέν Μπαγίς.

Ενδεικτικό της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, στην οποία έχουν συμβάλει και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν με τις οποίες συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την εκλογή μουφτήδωνν και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, είναι ότι δεν είχαν προγραμματιστεί επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών. Αν και δεν είχε καταρτιστεί συγκεκριμένη ατζέντα, η συζήτηση κάλυψε όλο το φάκελο “Ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα. Αν και η Αθήνα δεν έλαβε στις Βρυξέλλες την υποστήριξη που ανέμενε για κοινές ερωπαϊκές δράσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να πειστεί και η Τουρκία, ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι η Άγκυρα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 2001.
Ο κ. Καραμανλής επιμένει και στην ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου και τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Ηρεμία στο Αιγαίο προκρίνουν καθώς φαίνεται και οι Αμερικανοί που πολύ πρόσφατα, δια στόματος του νέου βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φιλίπ Γκόρντον, χαρακτήρισαν το αρχιπέλαγος περιοχή στρατηγικής σημασίας και μίλησαν για “εκκρεμείς” διενέξεις που αν επιλύονταν θα μείωναν το ενδεχόμενο κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.


Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από την έκδοση της εφημερίδος “το Βήμα”, που κυκλοφόρησε στην Αθήνα την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 ως Β έκδοση!

Ξαφνικά ο Ερντογάν ματαίωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τη ματαίωση της επίσκεψης Ερντογάν, επικαλούμενα τις ανακοινώσεις της Αθήνας, την ώρα που το ΝΤV και το CΝΝ Τurk μετέδιδαν απευθείας ομιλία του στη Σμύρνη. Ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του αναφέρθηκε και στα αίτια ματαίωσης, σημειώνοντας με έμφαση ότι οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί αλλά οφείλονται σε μικρό πρόβλημα υγείας, το οποίο εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής σε ομιλία του στην Αδριανούπολη. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι λόγω θερμοκρασίας η αρτηριακή του πίεση ανέβηκε, πράγμα που τον οδήγησε στη ματαίωση της επίσκεψής του για προληπτικούς λόγους. Αργότερα, ανακοινώθηκε και η ακύρωση της μετάβασης του κ. Ερντογάν στο Καραμάν Μαράς, στα σύνορα με τη Συρία. Εκτός του κ. Ερντογάν ματαιώθηκε και η επίσκεψη στην Αθήνα των υπουργού Πολιτισμού κ. Ερτουργούλ Γκιουνάι, και υπουργού Προεδρίας κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

Χθες το μεσημέρι, λίγες μόνο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή (και ενώ οι πρώτες εκδόσεις των κυριακάτικων εφημερίδων ήδη εκτυπώνονταν), ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ξαφνικά ότι αναβάλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί στις 18.30 χθες με τον έλληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, επικοινώνησε το μεσημέρι με τον κ. Καραμανλή και τον ενημέρωσε ότι λόγοι υγείας (ανέφερε «υψηλή αρτηριακή πίεση») δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει. Τού εξέφρασε τη λύπη του για την απρόοπτη αυτή εξέλιξη και τού υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να συναντηθούν σύντομα και να εξετάσουν από κοινού όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές πάντως εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι θεωρούν πιθανότερο η επίσκεψή του να αναβλήθηκε λόγω τού κακού κλίματος που επικρατεί αυτή την περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η εκτίμηση αυτή ενισχυόταν από το γεγονός ότι ματαίωσε την άφιξή του στην Αθήνα και ο επίσης αναμενόμενος εδώ υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» οι κκ. Καραμανλής και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν όλα τα ακανθώδη ζητήματα χθες που επρόκειτο να συναντηθούν, ενώ όπως δήλωσε προχθές ο έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες σκόπευε επίσης να θέσει στον τούρκο πρωθυπουργό το ζήτημα της νέας έξαρσης των τουρκικών παραβιάσεων που παρατηρούνται στο Αιγαίο, με συχνές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος πάνω από τα ελληνικά νησιά. Από την άλλη πλευρά ο κ. Ερντογάν είχε ενημερώσει τον κ. Καραμανλή ότι θα του έθετε ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Το ακόλουθο κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από την έκδοση της εφημερίδος “το Έθνος”, Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Παγίδα με τη Xάλκη στήνει η Aγκυρα

Xαμηλή πτήση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προδιαγράφει για το επόμενο διάστημα η επιβάρυνση του κλίματος με την κλιμάκωση της έντασης στο Aιγαίο και την Aν. Mεσόγειο, την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στο Kυπριακό και την επιμονή της Tουρκίας να θέσει επί τάπητος μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη.

Oταν ο κ. Kαραμανλής «έκλεινε» το ραντεβού για συνάντηση με τον Tούρκο ομόλογό του T. Eρντογάν χθες στο περιθώριο των εκδηλώσεων των εγκαινίων του Nέου Mουσείου της Aκρόπολης, δεν ανέμενε προφανώς ότι η τουρκική πλευρά θα έσπευδε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και θα έθετε με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο θέμα Θράκης κλιμακώνοντας την ένταση στο Aιγαίο.

H υποδοχή του κ. Eρντογάν χθες στο Mέγαρο Mαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψη στην Aθήνα του Tούρκου πρωθυπουργού το 2004, όταν ο κ. Kαραμανλής και η κυβέρνησή του θεωρούσαν ειλικρινείς τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του κ. Eρντογάν για.. άρση του casus belli και για σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης.


Πέντε χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καν μια στοιχειώδης συμβολική κίνηση σε σχέση με τη Xάλκη (που δεν αφορά μάλιστα τις διμερείς σχέσεις), αλλά πλέον και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο η Aγκυρα διά του κ. Eρντογάν ζητά σημαντικά ανταλλάγματα στη Θράκη προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Σχολή.

Διαπιστώνοντας τον εγκλωβισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της Xάλκης (καθώς θεωρήθηκε αφελώς ότι προσφέρεται για εύκολες… επιτυχίες), η Aγκυρα επιχειρεί η ίδια να κρατά στην επικαιρότητα το θέμα της Xάλκης καθώς έτσι θεωρεί ότι κατοχυρώνει τις διεκδικήσεις της στη Θράκη (κάτι που διαπιστώθηκε με δυσάρεστο τρόπο στη συνάντηση του Aμερικανού προέδρου M. Oμπάμα με τον Oικουμενικό Πατριάρχη κ. Bαρθολομαίο, όπου η αμερικανική πλευρά «μετέφερε» την τουρκική θέση για την ανάγκη να γίνουν ανταποδοτικές κινήσεις της Eλλάδας στη Θράκη, προκειμένου να λειτουργήσει η Xάλκη).

Στο Aιγαίο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά καθώς πλέον αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία και οι παραβιάσεις δεν αφορούν μόνο την περιοχή μεταξύ 6 και 10 ν.μ., την οποία επισήμως δεν αναγνωρίζει η Aγκυρα.
Kαι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει γνωστή η απάντηση που έδωσε ο κ. Eρντογάν για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά εφόσον βεβαίως το θέμα τέθηκε από τον κ. Kαραμανλή (καθώς η κ. Mπακογιάννη στις τελευταίες συναντήσεις της με τον Tούρκο ομόλογό της δεν έθεσε, όπως η ίδια είχε πει, το ζήτημα της έντασης στο Aιγαίο…)
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς ήταν να θέσει στον κ. Eρντογάν το θέμα των λαθρομεταναστών και κυρίως την άρνηση των τουρκικών Aρχών να υλοποιήσουν πλήρως το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, ελπίζοντας ότι και με την ευρωπαϊκή πίεση θα μπορούσε να αποσπάσει ο κ. Kαραμανλής μια θετική ανταπόκριση από τον κ. Eρντογάν…

Το παρακάτω απόσπασμα από την στήλη “Παρασκήνια” στην έντυπη “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”

Επί μία ώρα (μαζί με τον χρόνο που χρειάστηκε για την μετάφραση) , τα είπαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με τον Τ. Ερντογάν , ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης.Η υλοποίηση των συμφωνιών για τους μετανάστες και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν δύο από τα βασικά θέματα που μπήκαν στην κουβέντα.

Το παρακάτω απόσπασμα από την στήλη “Παρασκήνια” στην ηλεκτρονική έκδοση της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”
Η υλοποίηση των συμφωνιών για τους μετανάστες και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν δύο από τα βασικά θέματα, που επρόκειτο να θέσει χθές ο Κ. Καραμανλής στον Τ. Ερντογάν, ο οποίος θα ερχόταν στην Αθήνα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Ομως, μόλις λίγες ώρες πριν από την άφιξή του, ο τούρκος πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κουμπάρο του και ακύρωσε την επίσκεψή του. Ετσι η προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε.