Ἡ θλιβερὴ ἀπώλεια μίας σημαντικῆς Ἑλληνίδος καλλιτέχνιδος καὶ ἡ θλιβερὴ ἀκηδία τῶν μ.μ.ε.

Μία σημαντική απώλεια έγινε γνωστή προ ημερών (18.11.2021), αφορώσα στον χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών η διεθνούς φήμης, σπουδαία Ελληνίδα μεσόφωνος, επί πολλά έτη καθηγήτρια και αντιπρύτανις στην φημισμένη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου διατελέσασα, Δάφνη Ευαγγελάτου. Η διεθνώς καταξιωμένη μουσικός ερμήνευσε σημαντικά έργα των κορυφαίων ευρωπαίων συνθετών και συνέπραξε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως. Έχοντας μεγάλο ρεπερτόριο, το οποίο περιελάμβανε και πολλά ελληνικά έργα, η Δάφνη Ευαγγελάτου ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολύ σημαντικές λυρικές σκηνές.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στην Δάφνη Ευαγγελάτου, παραπέμπουμε στην συγκλονιστική καταγραφή της στο yutube (από το 1987, στην μακρινή Ιαπωνία), όπου ερμηνεύει τα μαγευτικά “Μαγιοβότανα” του Μ. Καλομοίρη σε στίχους Κωστή Παλαμά: https://www.youtube.com/watch?v=nGRqEScKSVY&list=RDnGRqEScKSVY&index=3

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σπουδαίος μουσουργός ήτο και ο πατήρ αυτής Αντίοχος Ευαγγελάτος, συνθέτης και μαέστρος. 

Δυστυχώς – αν και δεν εκπλήσσει πλέον η εν Ελλάδι εν γένει πολιτισμική καταβαρώθρωση – η απώλεια μίας καλλιτέχνιδος της ποιότητος και της εμβελείας της Δάφνης Ευαγγελάτου, ως είθισται πλέον, δεν λαμβάνει καθόλου την αρμόζουσα δημοσιότητα στα εγχώρια μ.μ.ε., τα οποία συνήθως αφιερώνουν, ως γνωστόν, ολόκληρα δελτία ειδήσεων αν πρόκειται για σκυλάδες, τσιφτετελάδες, γυφτίζοντες ή νεγρίζοντες κακοτέχνες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρόσφατη περίπτωση του «τράπερ» Mad-Clip, ο θάνατος του οποίου είχε εκτενέστατη κάλυψη από τα μ.μ.ε., μεγαλυτέρας μάλιστα εκτάσεως και από την είδηση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη που, κατά τραγική σύμπτωση, είχε συμβεί την ίδια ημέρα!