Η κυβερνητική καμπάνια ενάντια στο bullying και ο ελέφαντας στο δωμάτιο…

Και ξαφνικά η κυβέρνηση ανακάλυψε την …πυρίτιδα – συγγνώμη, την σχολική βία και τον εκφοβισμό, κοινώς, το «bullying». Και σπεύδει με τρόπο βαρύγδουπο, εν μέσω τυμπανοκρουσιών, με προεξάρχοντα τον υπερτιμημένο μπουλούκο-τεχνοκράτη υπουργό παιδείας, Πιερρακάκη, να ανακοινώσει νέα μέτρα, κανονισμούς και ποινολόγια, λειτουργία πλατφορμών και επιτροπών «ειδικών», προκειμένου να πατάξει τάχα το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας το οποίο εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, εμφανίζοντας εκπληκτική συχνότητα κρουσμάτων και ανησυχητική ένταση επεισοδίων σε παιδιά και εφήβους, εντός και εκτός σχολείων, με την δράση συμμοριών νεαρών κακοποιών, οπαδικών χουλιγκάνων που συγκρούονται μέχρι θανάτου, με τον πολλαπλασιασμό της καταστροφικής μανίας βανδάλων και αλητών κάθε λογής και παραλλαγής.
Μία διογκούμενη μάζα από απειράριθμους τσόγλανους κατακλύζει την χώρα, ιδίως τα αστικά κέντρα. Η αναίδεια, το θράσος, η σαδιστική μοχθηρία, η μηδενιστική καταστροφή, η χλεύη και απαξίωση των πάντων, η βία και η επιθετικότητα, όλα μαζί αποτελούν τυπικά ανθρωπολογικά γνωρίσματα της συγκεκριμένης συνομοταξίας «νεολαίων», αυτού του απροσδιόριστου εσμού των τσόγλανων. Τα αποκρουστικά αυτά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά είναι γεννήματα της διαστροφικής εποχής μας και της πολιτικής βάσεώς της: της μαζικής δημοκρατίας και της μαζικής αντι-κουλτούρας που την επιβάλλει (και την προϋποθέτει). Συνεπώς, η αγενής και αήθης συμπεριφορά που διαπιστώνεται ότι εκδηλώνει μεγάλη μερίδα των παιδιών και εφήβων, έκφραση της οποίας αποτελεί και το περί ου ο λόγος φαινόμενο του «bullying», βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον κυρίαρχο «πολιτισμό» και την νοσηρή νοοτροπία που αυτός μεταφέρει στους νέους, που παραδέρνουν χωρίς ηθικό έρμα, χωρίς αξιακό κώδικα, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς οραματική προοπτική, παρά μόνο περιφέροντας τα άθλια ράκη τους ως χαμένα κορμιά, βουτηγμένα στην ανία και την έλλειψη νοήματος, κενά από σκέψεις και αισθήματα, αποπροασανατολισμένα παιδοβούβαλα γεμάτα μίσος και φθόνο για τους γύρω τους και για τον ίδιο τους τον εαυτό…

Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων, που ουδείς στο δημόσιο διάλογο θα τολμούσε να θίξει, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι τα εσχάτως εξαγγελθέντα μέτρα αυστηροποιήσεως των κυρώσεων και οι καμπάνιες «ευαισθητοποίησης» ενάντια στο bullying δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση, διότι είναι απλώς πυροτεχνήματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, διότι ουδόλως αγγίζουν τα γενεσιουργά αίτια τα οποία είναι πολύ βαθιά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Τα εξαγγελλόμενα μέτρα είναι κατασταλτικά και προσπαθούν να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και όχι τα αίτια που τα παράγουν – και θα συνεχίσουν να τα παράγουν. Ασφαλώς, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστική ελαστικότητα και επιείκεια, κατ’ ουσίαν από άρνηση αντιμετωπίσεως της γενικευμένης αλητείας και του καλπάζοντος κωλοπαιδαρισμού, παγιώνει συνθήκες τελείας ατιμωρησίας που τελικά ενθαρρύνουν τα κάθε λογής συμπλεγματικά θρασίμια, δίνοντάς τους την αίσθηση της ασυλίας. Ωστόσο, μια μικρή αυστηροποίηση του πλαισίου δεν αρκεί για να πατάξει την Λερναία Ύδρα του ασύδοτου τσογλανισμού, στο βαθμό που τα διάφορα μέτρα και οι ποινές, αποδυναμωμένα ήδη εξ υπαρχής στο γραφειοκρατικό πλαίσιο που τα ορίζει, δεν αγγίζουν τις αξιακές/ανθρωπολογικές ρίζες της εν γένει πολιτισμικής εκτροπής που τα γεννά!
Μία παρακμάζουσα κοινωνία, όπως η σύγχρονη ελληνική, αποσαθρωμένη και μετέωρη, χωρίς όραμα και προοπτική, φθίνουσα, βιολογικώς και πνευματικώς, θα ήταν παράξενο αν δεν παρήγαγε τέτοιους και ακόμη χειρότερους απογόνους, οι οποίοι εσωτερικεύουν και εν συνεχεία αναπαράγουν όλη την μοχθηρία, όλη την σκαιότητα, όλη την μικροψυχία και τον φθόνο που αντικρίζουν γύρω τους, μιμούμενοι τις συμπεριφορές των «μεγάλων» και εθιζόμενοι σ’ αυτές.
Μία κοινωνία της οποίας οι δομές αποσυντίθενται ταχέως, με επείσακτα φυλετικά και πολιτισμικά στοιχεία να συμπλέκονται ανάρμοστα, δημιουργώντας έναν ετερόκλητο ανθρωποπολτό χωρίς δεσμούς και ταυτότητα. Και με τον πρωτογενή φορέα κοινωνικοποίησης, που παραδοσιακά μεταλαμπαδεύει τον κοινωνικό αξιακό κώδικα – την οικογένεια – να διέρχεται μία υπαρξιακή κρίση άνευ προηγουμένου. Με τις διαλυμένες οικογένειες να αποτελούν τον κανόνα, με παιδιά να μεγαλώνουν παρατημένα στον «αυτόματο πιλότο»… Άλλα πάλι παιδιά να μεγαλώνουν ως πριγκιπόπουλα, στα πούπουλα, παραχαϊδευμένα και ασυμμάζευτα (συνήθως μοναχοπαίδια μεγάλων σε ηλικία γονέων), «ντοπαρισμένα» με οίηση, ναρκισσισμό και αλαζονεία ως «χαρισματικά».
Υπάρχει και κάτι άλλο. Διαχρονικά, πέραν της οικογένειας, την νοοτροπία, την ενσυναίσθηση και την αξιακή συγκρότηση των παιδιών την καλλιεργούσαν και οι εξής δύο παράγοντες: η θρησκεία στην αυθεντική της μορφή, και η τέχνη, μάλιστα δε, λογοτεχνία και η μουσική. Αμφότεροι οι ανωτέρω παράγοντες έχουν εξοβελισθεί. Οι συντριπτική πλειονότης των παιδιών δεν έχουν ουσιαστική σχέση με καμία θρησκεία και επίσης δεν διαβάζουν λογοτεχνία, μέσω της οποίας, παραδοσιακά καλλιεργούνταν τα ηθικά πρότυπα και οι κοινωνικές αξίες. Όσον αφορά δε την μουσική εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, διότι όχι μόνο οι νέοι αγνοούν απολύτως την πραγματική μουσική η οποία τους είναι απρόσιτη, αλλά, ακόμη χειρότερα διαμορφώνονται υπό την βιτριολική επίδραση των πιο τοξικών και δηλητηριωδών θορύβων που θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν!!! Είναι ο «ελέφαντας» μέσα στο δωμάτιο που κανείς δεν θέλει να δει και ουδείς μιλά για αυτόν – σαν να μην υπάρχει καίτοι η συσχέτισή του με την μάστιγα του κωλοπαιδαρισμού είναι προφανής! Πρόκειται για την «μόδα» της αποκρουστικής trap «μουσικής», το είδος αυτό που καταναλώνουν ΟΛΟΙ οι έφηβοι, μανιωδώς, διαμορφούμενοι ασυνειδήτως από την ξεχειλίζουσα κακότητα που αναβλύζουν, στον βαθμό που παγίως εξυμνούν την βία, τα όπλα, τα ναρκωτικά, την υποτίμηση και την εκμετάλλευση των γυναικών, την παραβατικότητα και την αρρωστημένη επιδειξιμανία! Δεν νοείται λοιπόν κανένα μέτρο για την καταπολέμηση του bullying αν προηγουμένως δεν παταχθεί πλήρως και ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ διά ροπάλου η αηδιαστική και υπερτοξική αυτή δήθεν μουσική που καταστρέφει ανήκεστα τις ψυχές των νέων…
Και επίσης χρειάζεται μία ριζική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του σχολείου κατά τρόπο που θα βοηθάει τους νέους να βρουν κάποιο νόημα, που θα τους βοηθάει να ανακαλύψουν, να αναδείξουν και να εξελίξουν τα ταλέντα τους και που θα διαπλάθει τις ψυχές τους με τα άφθαρτα και διαχρονικά πρότυπα συμπεριφοράς που έχει αναδείξει η ιστορική και πνευματική παράδοση της Αιωνίας Ελλάδος και η πολιτιστική κληρονομιά όλων των Ευρωπαϊκών λαών.

Το ανωτέρω βίντεο αποτελεί δείγμα της κυβερνητικής καμπάνιας ενάντια στο bullying