Τὸ ΑΡΜΑ στὴν κορυφὴ τοῦ Ὀλύμπου!

Σ’ όσους παρακολουθούν το ΑΡΜΑ και την πορεία του είναι πολύ γνωστή η έλξη και η γοητεία – φυσική και συμβολική – που ασκούν στα μέλη της Κοινότητός μας τα όρη και, ιδιαιτέρως μεταξύ αυτών, ο Όλυμπος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακριβῶς το μαγικό αυτό βουνό, με την ξεχωριστή θέση στην ιστορία και την μυθολογία των Ελλήνων, είχαμε προ πολλών ετών επιλέξει για να διοργανώσουμε το Ιδρυτικό Συνέδριο της Κοινότητός μας. Σε τοποθεσίες του Ολύμπου έχουν έκτοτε φιλοξενηθεί πολλά συνέδρια, κατασκηνώσεις, σεμινάρια και ετήσιες συναντήσεις των μελών μας.

Μακριά από την σαπίλα, την σαβουρανθρωπίλα, την οχλοβοή και τα ανθρωπόμορφα τρωκτικά των παρακμιακών τσιμεντουπόλεων, μακριά από την αδιέξοδη και φαύλη μικροπολιτική (που πλήττει την χώρα μας – μηδαμώς και  του ταλαίπωρου «χώρου» εξαιρουμένου…), καταβάλλοντας ως ελάχιστο προσωπικό ψευδο-κόστος τον άκρως ευεργετικό σωματικό κάματο της πολύωρης πεζοπορίας, για τον συνειδητό τουλάχιστον ορειβάτη επέρχεται η εξαγνιστική εσωτερική αποδέσμευση από τον λιμνασμό στα τοξικά έλη και επάγεται μεταφορικώς και ουσιαστικώς η απελευθέρωση, λιγώτερο ή περισσότερο, ως αποτέλεσμα της ανωτροπικής κινήσεως και της αυθεντικής επαφής με την μυστική ουσία της Φύσεως.

Στὴν κοσμοαντίληψη τοῦ Ἐθνοκοινοτισμοῦ ἡ ὀρειβασία συνιστᾷ ἀναντικατάστατη ἄσκηση, ὄχι μόνο ὡς μέσον σωματικῆς βελτιώσεως ἀλλά πρωτίστως ὡς ἄσκηση ὁλικῆς ἐσωτερικῆς ἀνατάσεως καὶ ἀνελίξεως. Την οντολογική και υπαρξιακή αυτή διάσταση της ορειβασίας εξόχως ανέδειξε σε πολλά κείμενά του ο κορυφαίος στοχαστής των Ιδεών μας και δεινός Αλπινιστής ο ίδιος, Ιούλιος Έβολα (οι στάχτες του οποίου, κατά την επιθυμίαν του, εναπετέθησαν σε παγετωνική σχισμή στο λατρευτό του Monte Rossa).

Για το ΑΡΜΑ η ορειβασία δεν είναι απλώς ένα άθλημα ή μία ψυχαγωγική δραστηριότητα όπως πολλές άλλες αλλά ουσιώδης εκπαιδευτική διαδικασία και συνάμα αναντικατάστατη μυσταγωγική εμπειρία μεταφυσικής τάξεως, με σημαντική συμβολή στην διάπλαση χαρακτήρων με αγωνιστικό πνεύμα, πολυσχιδή συγκρότηση, ενεργό βούληση και συνειδητοποίηση.

Και φέτος, λοιπόν, σε μία δύσκολη χρονιά ως εκ των γνωστών επιδημιολογικών προβλημάτων και των παρεπομένων περιορισμών, δεν θα μπορούσαμε, παρά ταύτα, να  μη επισκεφθούμε τα θελκτικά Ολύμπια πεδία. Ομάς συναγωνιστών πραγματοποίησε λοιπόν προσφάτως ημερησία ορειβατική εξόρμηση στον Όλυμπο, ακολουθώντας μεγάλη και επίπονη διαδρομή για να φθάσει τελικώς πλησίον των κορυφών. Μάλιστα επίλεκτο τμήμα της πραγματοποίησε γρήγορη αναρρίχηση στην κορυφή του Ολύμπου (Μύτικας) στα 2.918 μ., ξεδιπλώνοντας μεταξύ βράχων και νεφών το υπερήφανο λάβαρο του ΑΡΜΑτος, εκ νέου ούτω καθαγιάζοντάς το.

Σημειώνεται ότι η εξόρμησις ήτο μονοήμερος, θέτουσα υψηλές απαιτήσεις φυσικής καταστάσεως ιδίως όσον αφορά την υπο-ομάδα κορυφής.

Ιδού μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα εκ της τελικής αναβάσεως στην κορυφή: