Το Ιράν δείχνει τον δρόμο για να σταματήσει η κρίση και στην Ευρωπαϊκή Οικονομία: Τέσσερις τραπεζίτες στην αγχόνη και 35 στην φυλακή για τα τραπεζικά σκάνδαλα.

Τέσσερις τραπεζίτες καταδικάστηκαν ‘εις θάνατον δια απαγχονισμού’, λόγω του -ίσως- μεγαλύτερου τραπεζικού σκάνδαλο που έλαβε χώρα στο Ιράν, το οποίο είχε προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Σεπτέμβρη του 2011.

Πέραν των τεσσάρων καταδικασθέντων τραπεζιτών -που εμπνεύστηκαν την τραπεζική απάτη και που -ως εκ τούτου- θα οδηγηθούν στην… αγχόνη, από τους 35 εναπομείναντες συγκατηγορουμένους, οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι υπόλοιποι θα εκτίσουν ποινές έως και 25 ετών φυλακίσεως.

Η εν λόγω υπόθεση υπεξαιρέσεως είχε αποκαλυφθεί πριν από -περίπου- 8 μήνες και αφορούσε πλαστά έγγραφα που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι διευθυντές της ιρανικής επενδυτικής τράπεζας Saderat, ώστε έτσι να εξασφαλίσουν δάνεια συνολικού ύψους 2,6 δισ. δολλαρίων, προκειμένου να αγοράσουν κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η εθνική χαλυβουργία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν χιλιάδες μικροκαταθέτες να απολέσουν τα χρήματα τους και η επενδυτική τράπεζα Saderat να βρεθεί σε δεινή θέση, όταν αποκαλύφθηκε η μαύρη τρύπα στα ταμεία της.