Παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ , Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ , μιλώντας για τα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση του αερίου της Αν. Μεσογείου και τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου στο συνέδριο του Economist παρενέβη υπέρ της Τουρκίας αναγνωρίζοντάς της δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης στο Αιγαίο και στην Kυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι “από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι” στηρίζοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε δε ότι “Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα” και ότι “θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων” στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Η.Π.Α. θα εμποδίσουν την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων εάν δεν γίνει στο πλαίιο που οι ίδιες επιθυμούν , δηλαδή με συμμετοχή της Τουρκίας και υπό την οικονομική και γεωπολιτική ομπρέλα των Η.Π.Α. και του Ισραήλ!

Με την τοποθέτησή του αυτή ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνωρίζει τις θέσεις της Τουρκίας την οποίαν τοποθετούν τοποθετούν ως χωροφύλακα μαζί με τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ σε ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο Eυρωπαϊκών κρατών, δηλαδή της Κύπρου και της Ελλάδος.