Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τους εμπρησμούς των Τούρκων στα Ελληνικά δάση.


Η τουρκική εφημερίδα Vatan δημοσιεύει έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επί κυβερνήσεως Γιλμάζ, η οποία εν ολίγοις δείχνει την δράση του τουρκικού παρακράτους σε Eλληνικές περιοχές. Στην έκθεση γίνεται αναφορά όχι μόνο σε εμπρηστικές ενέργειες σε βάρος δασικών περιοχών της Ελλάδας αλλά και σε εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη.

Σύμφωνα με την Vatan, στην επίμαχη έκθεση o εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η μυστική έκθεση βρίσκεται στους φακέλους της δίκης της οργάνωσης Εργκενεκόν. Όλα τα στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια σύλληψης μέλους της οργάνωσης. Σε αυτά γίνεται αναφορά πως « είχε συγκροτηθεί ειδική ομάδα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Χωροφυλακής και των Δυνάμεων Ασφαλείας, για τις εργασίες που θα γίνουν στους εξωτερικούς στόχους». Σύμφωνα με την αναφορά, η ομάδα δράσης σταμάτησε τις εργασίες της όταν άρχισαν να δημοσιεύονται ειδήσεις για τη δράση της. Η Vatan δημοσιεύει μέρος της έκθεσης που αναφέρει « Ως πρώτος στόχος έχει επιλεγεί ο Οτζαλάν. Αλλά έχει γίνει στόχος επίθεσης και ο χώρος συγκέντρωσης στη Λαμία. Ο συγκεκριμένος χώρος άλλαξε τρεις φορές σημείο αλλά βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Μετά τη σύλληψη των εμπρηστών οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και είχαν σταλεί για εμπρησμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο (σ.σ στην Τουρκία), ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές και στην Ελλάδα. Μετά τις δράσεις στις τουριστικές μας περιοχές, συνέβησαν εκρήξεις στην Κρήτη και τη Ρόδο».
Ανάλογη αναφορά γίνεται και στην τουρκική εφημερίδα “Milliyet” που επίσης επικαλείται μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία έγινε «επίθεση» Τούρκων σε ελληνικό στρατόπεδο στη Λαμία, πέραν των πυρκαγιών σε ελληνικά δάση και τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη και η Ρόδος».

Εντολή να ανασύρουν από το αρχείο όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995-1997 προκειμένου να επανεξεταστούν έδωσε χθες στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Μία από τις υποθέσεις που ενδέχεται να βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας, είναι εκείνη που αφορά στην σύλληψη ενός Τούρκου, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην περιοχή της Χερσονήσου. Ο ίδιος δήλωνε Παλαιστίνιος, αρνούμενος ότι είναι μέλος τουρκικής παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Αν και συνελήφθη από αστυνομικούς της Χερσονήσου για κλοπή και κατοχή πλαστών εγγράφων, τον Ιούνιο του 1998, οι διωκτικές Αρχές υποψιάστηκαν τυχόν διασύνδεση του με παρακρατικές τουρκικές οργανώσεις με αφορμή ένα φιλμ που βρέθηκε στην κατοχή του και συγκεκριμένα στις αποσκευές του.

Οι αστυνομικοί εμφάνισαν το φιλμ και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι σε τρεις φωτογραφίες απεικονίζονταν φωτιές σε δάση, ενώ σε μία τέταρτη εμφανιζόταν ο κατηγορούμενος σε κάποιο μπαρ με φόντο την ποδοσφαιρική ομάδα του Μαρμαρά.

Όταν ερωτήθηκε από αστυνομικούς, είπε ότι φωτογράφισε ο ίδιος τις πυρκαγιές όταν βρισκόταν διακοπές στην Κέρκυρα το 1994. Το εύλογο ωστόσο ερώτημα των αστυνομικών ήταν γιατί είχε ακόμα στην κατοχή του ένα φιλμ που είχε χρησιμοποιήσει τέσσερα χρόνια πριν και φυσικά γιατί δεν το είχε εμφανίσει. Ο 50χρονος άνδρας, ο οποίος μάλιστα δήλωνε ότι δεν «χωνεύει» τους Τούρκους, δεν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ή για εμπρηστικές ενέργειες, ωστόσο η επίμαχη δικογραφία είχε διαβιβαστεί τότε στην Εισαγγελία της Κέρκυρας προκειμένου να διερευνήσει τυχόν σχέση του 50χρονου με τις μεγάλες πυρκαγιές στο νησί των Φαιάκων το καλοκαίρι του 1994.

Εκτός από τις ύποπτες φωτογραφίες, στο διαβατήριο του αναγραφόταν ότι είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα τέσσερις ημέρες πριν από τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν το νησί τον Αύγουστο του 1994.

Στο δικαστήριο πάντως-καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της κλοπής και των πλαστών εγγράφων-όταν ερωτήθηκε από τον πρόεδρο της έδρας ποιες ελληνικές περιοχές έχει επισκεφθεί, ανέφερε την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κρήτη. Δεν αναφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπως είχε ισχυριστεί προανακριτικά.

Η σύλληψη του 50χρονου είχε απασχολήσει και τα ΜΜΕ της Αθήνας, ενώ με την υπόθεση είχε ασχοληθεί εκτενώς η ΕΥΠ και προσωπικά ο τότε υπαρχηγός της Υπηρεσίας, ο οποίος είχε μεταβεί στο Ηράκλειο.

Η περίπτωση του είχε σημάνει συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που δύο μήνες πριν είχε αποστείλει απόρρητο έγγραφο στις Αστυνομικές Αρχές με το οποίο τους εφιστούσε την προσοχή για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δολιοφθορές ή πυρκαγιές από Τούρκους πράκτορες στη διάρκεια του καλοκαιριού σε τουριστικές περιοχές της χώρας και κυρίως του Αιγαίου και της Κρήτης.

Πηγή: Κρητική εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”.

Ο διατελέσας και Α’ υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χαρ. Σταυρακάκης, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Καρκαδιώτισσα του νομού Ηρακλείου, είχε παραδώσει την περίοδο ’96 – ’97 έναν φάκελο στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο με στοιχεία αλλά και με φωτογραφίες από την εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων στο κάψιμο ελληνικών δασών.

Ποιοι αποτελούσαν την τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ; Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως υπουργός και ο Γιώργος Παπανδρέου ως αναπληρωτής υπουργός! Οι οποίοι μόλις πήραν το φάκελο στα χέρια τους στράφηκαν στον Σταυρακάκη: «Άσε ρε Μπάμπη τουρκοφάγε» του είπαν. Και πέταξαν το φάκελο με τα στοιχεία στο καλάθι των αχρήστων. Είπε κανείς τίποτα ή μήπως μπορούν οι κ.κ. Πάγκαλος και Παπανδρέου να διαψεύσουν την ύπαρξη και την εγχείρηση σε αυτούς του συγκεκριμένου φακέλου;

Πηγή: defencenet.gr