Κρατικό πρόγραμμα «ανακυκλώσεως» για τα υλικά που κλέβουν καταπατητές λαθρομετανάστες «Ρομά» στον Βοτανικό και 100 χιλιάδες Ευρώ για την «ψυχολογική τους υποστήριξη»!

(Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από συρραφή σχετικών δημοσιευμάτων από τις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «ΤΑ ΝΕΑ».)

Παράνομο καταυλισμό λαθρομεταναστών στο Βοτανικό, με δεκάδες παραπήγματα μέσα σε ιδιωτική έκταση, επιχειρεί να νομιμοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρόσχημα την … ανακύκλωση υλικών, που μεταφέρουν και εμπορεύονται οι προερχόμενοι από την Αλβανία «Ρομά» καταληψίες του οικοπέδου που έχει … θέα Ακρόπολη και Λυκαβηττό!

Ο καταυλισμός βρίσκεται στην οδό Ορφέως στην περιοχή του Βοτανικού, σε ιδιωτική έκταση 22 στρεμμάτων η οποία έχει καταπατηθεί από το 2000.

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, αν και έχουν στα χέρια τους αποφάσεις δικαστηρίων με τις οποίες καλούνται οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην έξωση των λαθρομεταναστών καταληψιών, καταγγέλλουν πως ουδείς υπεύθυνος τις εφαρμόζει, με αποτέλεσμα ο καταυλισμός να έχει μετατραπεί σε άντρο εγκληματικότητας και σε μια υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.

«Καθημερινά μέσα στον καταυλισμό καίγονται τόνοι καλωδίων και σκουπιδιών, προκειμένου οι Ρομά να πουλήσουν το χαλκό στα παράνομα σκραπατζίδικα της περιοχής. Αποτέλεσμα οι καπνοί και οι αναθυμιάσεις να κατακλύζουν Βοτανικό και Ταύρο δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με διοξίνες και φουράνιο να διαχέονται στο περιβάλλον, στο υπέδαφος και στο αέρα» λέει η κυρία Κατερίνα Αλιφιεράκη, κάτοικος της περιοχής και μέλος της συντονιστικής επιτροπής που έχει συσταθεί, με στόχο να μπει τέλος στο «περιβαλλοντικό έγκλημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βοτανικό.

Αν αναλογιστεί κανείς, πως γύρω από τον καταυλισμό, λειτουργούν τέσσερις γνωστές βιομηχανίες τροφίμων, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη δραστηριότητα των «Αλβανών» «Ρομά», που ξεπερνούν τους 1.000 σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς.

«Πράσινο σημείο» με … ξένα κόλλυβα
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες αρχές, αντί να βάλουν τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των καταληψιών, τους επιβραβεύει ουσιαστικά με τη δημιουργία «Πράσινου σημείου», στο οποίο θα μπορούν να … πωλούν τα υλικά που ανακυκλώνουν, λαμβάνοντας στη συνέχεια το σχετικό … αντίτιμο. Όλα αυτά, σε μια ιδιωτική έκταση, χωρίς να ρωτηθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Μαργαρίτας Καραβασίλη, είναι : «η ένταξη των Ρομά, και εν γένει των ρακοσυλλεκτών, σε ελεγχόμενες διαδικασίες ανακύκλωσης».

Μεταξύ άλλων, στο λεγόμενο «πράσινο σημείο» που προβλέπεται να δημιουργηθεί μέσα στον συγκεκριμένο καταυλισμό, οι Ρομά θα μπορούν να μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους προς ζύγιση και διάθεση, εισπράττοντας στη συνέχεια άμεσα το ποσό που αντιστοιχεί, με βάση την τρέχουσα αξία που ισχύει για τα μέταλλα.

Για να μπορούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι παράνομοι «Ρομά», θα πρέπει να αποκτήσουν ειδική κάρτα, όπου θα υπάρχουν καταχωρημένα τα στοιχεία τους και η φωτογραφία τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί το καθεστώς της συγκεκριμένης κάρτας και αν αποτελεί ουσιαστικά «πράσινη κάρτα» που θα επιτρέπει την νόμιμη παραμονή των «Αλβανών» «Ρομά» στην Ελλάδα.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο, το ελληνικό δημόσιο να προβαίνει σε ενέργειες μέσα στις περιουσίες μας χωρίς να ερωτηθούμε. Από τις συγκεκριμένες ενέργειες η ζημιά μας μπορεί να είναι μόνιμη, με τη νομιμοποίηση ουσιαστικά του καταυλισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την περιουσία μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» λέει ο κ. Πέτρος Βαγενάς, ένας εκ των συνιδιοκτητών, που κα΄νει γνωστό πως σκοπεύουν να αποστείλουν εξώδικο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να καταθέσουν αγωγή κατά του δημοσίου για διαφυγή κερδών, διεκδικώντας αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ, αφού παρεμποδίζονται να αξιοποιήσει την περιουσία του λόγω της ανικανότητας των αρχών που όχι μόνο δεν προχωρούν στην απομάκρυνση των καταληψιών, αλλά ουσιαστικά τους «νομιμοποιεί», με τη δημιουργία «πράσινου σημείου» και βασικών υποδομών, μέσα στον καταυλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί, σε μια εποχή που οι επενδύσεις είναι δυσεύρετες, πως οι ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης έκτασης, σχεδιάζουν να την αξιοποιήσουν με την υλοποίηση μιας επένδυσης, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που θα εξυπηρετήσει συντεταγμένα τις δεκάδες μεταφορικές εταιρείες που λειτουργούν άναρχα στη γύρω περιοχή και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της Βοτανικού.

Άλλα έκανε το 2009 και άλλα σήμερα …

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, ο δήμος Αθηναίων είναι απλός … θεατής της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ακόμη και τα απορριμματοφόρα δεν τολμούν να εισέλθουν στον καταυλισμό αφού οι Ρομά τα … πετροβολούν, αλλά το 2009 ο σημερινός δήμαρχος κ.Γιώργος Καμίνης, ως Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε την παρέμβαση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την άμεση μετεγκατάσταση των παράνομων Αλβανών Ρομά, κατηγορώντας ουσιαστικά για «απροθυμία» τον προκάτοχο του και πρώην δήμαρχο κ.Νικήτα Κακλαμάνη, να ασχοληθεί με το θέμα..

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ιδιοκτήτες της έκτασης, έχουν αιτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν από το Αστυνομικό Τμήμα Πετραλώνων να εκτελέσει τις δικαστικές αποφάσεις για έξωση των καταληψιών λαθρομεταναστών από την περιουσία τους, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά ούτε περιπολικό εμφανίστηκε στο σημείο.

Θα μετεγκαταστήσουν τους … παράνομους

Προκειμένου να αποτρέψει τις αντιδράσεις ιδιοκτητών και κατοίκων, αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, υποσχέθηκαν πως στο άμεσο μέλλον ο καταυλισμός θα μετεγκατασταθεί., χωρίς όμως να έχουν δώσει μέχρι σήμερα απαντήσεις που θα βρεθούν τα χρήματα για να κατασκευαστεί νέος οικισμός με βασικές υποδομές., σε ποια περιοχή θα μεταφερθεί και εάν είναι νόμιμο η μετεγκατάσταση ενός καταυλισμού που οι κατοικεί του, είναι στη πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες ή στην καλύτερη περίπτωση κάτοχοι … τουριστικής βίζας.

Δίνουν 100.000 ευρώ για την «ψυχολογική υποστήριξη» των παράνομων Αθίγγανων

Την ώρα που οι Έλληνες παραμιλούν λόγω της άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομής, το υπουργείο Υγείας παραβλέπει προκλητικά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και δίνει ό,τι έχει απομείνει στα ταμεία του για να τονωθεί η ψυχολογία των «Αλβανών» Αθίγγανων που έχουν καταπατήσει τον Βοτανικό!

Με απόφαση του γενικού γραμματέα πρόνοιας κ. Γιώργου Κατριβάνου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διαθέσει το ποσό των 100.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος «Προάσπιση και προαγωγή της ψυχοκοινωνικής στήριξης στους Τσιγγάνους που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή Βοτανικού».

Πρόκειται για «Αλβανούς» «Ρομά» που από το 2000 έχουν στήσει παράνομο καταυλισμό στην οδό Ορφέως στο Βοτανικό, καταπατώντας ιδιωτική έκταση και μετατρέποντας την περιοχή σε άβατο εγκληματικότητας και υγειονομική βόμβα. Το πρόγραμμα, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, υλοποιεί η κινητή μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που είναι στελεχωμένη από δύο κοινωνιολόγους και δύο ψυχολόγους, για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των λαθρομεταναστών «Ρομά»!

«Θα τους ενημερώνουν και για… επιδόματα»

Όπως αναφέρει στο έγγραφο του ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόδωρος Παπαδημητρίου, εκτός από τις δράσεις που σχετίζονται με την ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό όσων διαβιούν στον παράνομο καταυλισμό, οι κοινωνικοί λειτουργοί θα ενημερώνουν τους «Αλβανούς» «Ρομά» και για τυχόν επιδόματα και λοιπές παροχές που δικαιούνται(!), ενώ θα τους κλείνουν και τα ραντεβού στα δημόσια Νοσοκομεία. Παράλληλα, οι δύο ψυχολόγοι θα ασχολούνται με την ψυχολογική στήριξη των Ρομά λαθρομεταναστών, με στόχο την καλή ψυχική υγεία τους, την κοινωνική ενσωμάτωση και διευκόλυνση των ανηλίκων στα ελληνικά σχολεία. Ήδη το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα τρίμηνο και στο επόμενο διάστημα το ΚΕΕΛΠΝΟ θα υποβάλει «Αναλυτική Έκθεση Πεπραγμένων» στο υπουργείο Υγείας και στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου να γίνει αξιολόγηση και να λάβουν την πρώτη δόση της επιχορήγησης των 100.000 ευρώ.

Από πού προέρχονται τα υλικά για την «ανακύκλωση»?
Αυτό που δεν αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εφημερίδος «Πρώτο Θέμα» είναι το από πού προέρχονται τα υλικά για την υποτιθέμενη «ανακύκλωση». Καθημερινές είναι οι κλοπές καλωδίων της ΔΕΗ , όπως και οι κλοπές στα εργοστάσια και στις αποθήκες μετάλλων των γύρω περιοχών. 12 εκατομμύρια Ευρώ είναι το κόστος της κλοπής καλωδίων και μετάλλου από τον ΟΣΕ. Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Συστηματικές είναι πια οι κλοπές πλιατσικολόγων που εκτός από σιδηροτροχιές, καλώδια χαλκού… βαγόνια, δε διστάζουν να κλέψουν ακόμα και ολόκληρες ντιζελάμαξες.

Οι κλοπές αφορούν στο δίκτυο του ΟΣΕ που παραμένει ανενεργό μετά την εφαρμογή του νόμου για την εξυγίανση – αναδιάρθρωση του ομίλου ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” μόνο οι δολιοφθορές για την κλοπή καλωδίων χαλκού στο δίκτυο του Οργανισμού εκτιμάται ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ!

Λόγω της αναστολής πολλών δρομολογίων και της εγκατάλειψης του δικτύου, οι κλοπέςσε όλο το δίκτυο της Πελοποννήσου και στη Μακεδονία έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Στελέχη του ΟΣΕ, υποστηρίζουν οι κλοπές γίνονται από οργανωμένα κυκλώματα, στα οποία μετέχουν και νόμιμες επιχειρήσεις χυτηρίων χαλκού – σιδήρου με τη συμμετοχή αλλοδαπών και Αθίγγανων που αναλαμβάνουν την κλοπή των υλικών.

Για κάθε κιλό σιδήρου τούς δίνουν 10-12 λεπτά του ευρώ, ενώ οι ίδιες οι επιχειρήσεις κερδίζουν έως και 1 ευρώ το κιλό!

Τις διαστάσεις του φαινομένου καταδεικνύει η πρόσφατη ανακάλυψη υπαλλήλων του ΟΣΕ στο Καρδιακαύτι της Ηλείας ότι χιλιάδες τόνοι μετάλλου αλλά και ολόκληρες ντιζελάμαξες είχαν κάνει φτερά!

Οι επιτήδειοι, διέλυσαν έξι ντιζελομηχανές, ολόκληρους συρμούς βάρους 120 έως 150 τόνων – και αδιευκρίνιστο αριθμό βαγονιών – και σιδηροτροχιών, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Οι μηχανές ελιγμών είχαν αγοραστεί το 1967 και χρησιμοποιούνταν για επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, ήταν ιδιαίτερα δυνατές και ανέπτυσσαν ταχύτητα έως 90 χλμ. την ώρα. Μαζί χάθηκαν και οι τόνοι πετρελαίου που υπήρχαν στις δεξαμενές τους!

Η κυβέρνηση έχει περισσευούμενα χρήματα για την «ψυχική υγεία» των λαθρομεταναστών «Ρομά» καταπατητών. Πως αντιμετωπίζει όμως γενικότερα την χρηματοδότηση της «Ψυχικής Υγείας»?
Το ακόλουθο πρόσφατο απόσπασμα από δημοσίευμα είναι ενδεικτικό.
Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να κλείσουν 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας, να απολυθούν 3.050 εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία 1.500 ψυχικά πάσχοντες, που φιλοξενούνται στις στεγαστικές δομές. Η περικοπή από την κυβέρνηση της χρηματοδότησης των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης κατά 45% δεν επιτρέπει πλέον τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, που μέχρι τώρα τις λειτουργούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς βρίσκονται με το «ένα πόδι» στο δρόμο.

Η κρατική χρηματοδότηση σε αυτές τις δομές μειώθηκε από τα 82 εκατ. ευρώ στα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Έτσι, οι μονάδες Ψυχικής Υγείας σημειώνουν ελλείψεις σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα, φάρμακα, χαρτικά, καθαριστικά, αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε θεραπευτικό και αποκαταστασιακό επίπεδο, αφού οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και αποχωρούν καθημερινά, αλλά ακόμα και σε επίπεδο απλής διαμονής, αφού πλέον πολλοί λογαριασμοί είναι ανεξόφλητοι και πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων προχωρούν σε εξώσεις. Τα χρέη αγγίζουν τα 22 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ».

Όπως τονίζει το Δίκτυο «ΑΡΓΩ», ήδη πολλά οικοτροφεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής των φιλοξενούμενων, δεκάδες εργαζόμενοι αποχωρούν αφού είναι απλήρωτοι από τον Ιούνιο, η προμήθεια φαρμάκων είναι πλέον αδύνατη λόγω μη πίστωσης από τους φαρμακοποιούς και βασικές παροχές όπως ηλεκτρικό και τηλέφωνο διακόπτονται και οι ελλείψεις προσωπικού εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια όλων των ασθενών που εξυπηρετούνται από τις παραπάνω Μονάδες, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.