Η αποπομπή του στρατηγού McCrystal.

Ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν βαίνει από το κακό στο χειρότερο για τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις αποτελεί εδώ και χρόνια κοινή παραδοχή. Το να βγαίνει όμως ευθαρσώς  ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και να επικρίνει ανοικτά την πολιτική του Ομπάμια και της κυβερνήσεώς του στο Αφγανιστάν αποτελεί πράγματι είδηση. Η έκρηξη ειλικρινείας του στρατηγού Stanley McCrystal ήδη του στοίχησε την απότομη διακοπή της στρατιωτικής του καριέρας… Ο Ομπάμιας, κατά δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, «εξοργίθη» με τον McCrystal. Τον στρατηγό McCrystal αντικατέστησε ήδη ο στρατηγός Petreus ο οποίος, προφανώς, απεδείχθη, ένεκα της (αιματηρής) θητείας του στο Ιράκ, περισσότερο πειθήνιος στα κυβερνητικά αυτοκτονικά κελεύσματα…

Το ζήτημα είναι ότι η εμπλοκή των Η.Π.Α. στο Αφγανιστάν θυμίζει όλο και περισσότερο την παλαιότερη ζοφερή εμπειρία της αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ. Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχουν βεβαίως ζούγκλες και Βιετκόνγκ, υπάρχουν όμως Ταλιμπάν που κρύβονται στις απέραντες οροσειρές με τις άπειρες βραχοσπηλιές των κεντροασιατικών ορέων.

Ο στρατηγός McCrystal απαιτούσε την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, θεωρώντας ότι ο εκεί υπάρχων αριθμός, όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά οδηγεί σε αποτελμάτωση της εκεί παρουσίας των δυτικών δυνάμεων. Προφανώς έχει δίκαιο, δεδομένου μάλιστα ότι ο Ιούνιος υπήρξε ο πιο φονικός μήνας του έτους για τις εκεί συμμαχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με νατοϊκή ανακοίνωση, 8 ακόμη άνδρες της διεθνούς δυνάμεως έπεσαν νεκροί την Τετάρτη σε ένα σύνολο 76 νεκρών στρατιωτών που εφονεύθησαν αυτό τον μήνα, τον φονικότερο από τον Ιούλιο του 2009! Μάλιστα, 46 από τους νεκρούς ήταν αμερικανοί. Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανδρών που διατηρούν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ανέρχεται στις 90.800!

Η λόγος για τον οποίο ο Ομπάμια απέπεμψε τον McCrystal ήταν ότι ο τελευταίος μαζί με κάποιους επιτελείς του, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως σε περιοδικό, διετύπωσαν ειρωνικά και επικριτικά σχόλια εις βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθούν στο Αφγανιστάν, όπου, τα γεράκια της Ουάσιγκτον ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν και την πίττα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο…

Αν μη τι άλλο το περιστατικό της «ανταρσίας» του στρατηγού McCrystal φανερώνει ότι στα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων επικρατεί έντονος προβληματισμός αναφορικά με την ακολουθούμενη πολιτική. Το ζήτημα, σε κάθε περίπτωση, χρήζει διερευνήσεως. Είναι σίγουρα σημαντικότερο, συγκρινόμενο με τις διαστάσεις που έχει λάβει.