ΔΙΠΛΗ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Μεγάλο σάλο έχει προκαλέσει η πρόσφατη διπλή (αρχικά στις 5 και εν συνεχεία στις 16 Ιανουαρίου) εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε η Εβραϊκή Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, των Χανίων Κρήτης. Το γεγονός έσπευσαν να καταδικάσουν μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση και ιδιαιτέρως η υπουργός «Παιδείας δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων» (έτσι έχει πλέον μετονομαστεί το άλλοτε Υπουργείο Εθνικής Παιδείας), ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, κλπ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ (!;) με την οποία καταδικάζει τη τελευταία απόπειρα εμπρησμού της Συναγωγής των Χανίων, σύμφωνα με την οποία: “Η επίθεση είχε σαφή στόχο να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και είναι η τελευταία σειράς παρόμοιων επιθέσεων αντισημιτικού βανδαλισμού που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια” Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών τονίζεται το γεγονός ότι η δεύτερη επίθεση προκάλεσε σημαντικές ζημίες στη Συναγωγή, καταστρέφοντας σχεδόν δυο χιλιάδες βιβλία και προκαλώντας σοβαρές ζημίες στην ξύλινη οροφή του κτιρίου χαρακτηρίζοντας την συναγωγή των Χανίων ένα μεσαιωνικό κτήριο, από τα τελευταία εβραϊκά μνημεία στην Κρήτη και μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.(!;)

Όπως χαρακτηριστικά εγράφη στην πάντα «ευαίσθητη» σε τέτοιου είδους θέματα Ελευθεροτυπία: «η αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζει την καταδίκη αυτών των επιθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση όπως και την υιοθέτηση σθεναρής στάσης κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. (…) Οι υποψίες των Αρχών στρέφονται σε ακροδεξιά κατεύθυνση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσαγωγές υπόπτων στην Αστυνομία. Εκτιμάται ότι οι άγνωστοι δράστες έδρασαν βάσει σχεδίου».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι προκειμένου να καταδικαστεί το γεγονός του εμπρησμού της συναγωγής, κινήθηκαν τάχιστα διάφοροι παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής ομογένειας (των οποίων ανάλογη ευαισθησία δεν έχουμε δει να εκδηλώνεται για την τύχη μνημείων της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, εντός ή εκτός Ελλάδος) όπως π.χ. ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κογκρέσου (UHAC) Άντριου Άθενς, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και ο ανώτατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νικόλας  Καρακώστας.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άμεση δήλωση καταδίκης του εμπρησμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επίσης επέδειξε τάχιστα «αντανακλαστικά». Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μ. Κωνσταντίνη, ο Βαρθολομαίος δήλωσε ότι: “Μετά πολλς λύπης πληροφορήθημεν ν τ Οκουμενικ Πατριαρχεί περί τς νέας ποπείρας μπρησμο το κτηρίου τς βραϊκς Συναγωγς ν τ Παλαι Πόλει τν Χανίων.

φ᾿ καί διά τν δε τν Πατριαρχικν μν Γραμμάτων γνωρίζομεν μν τι καταδικάζομεν τήν πρξιν ατήν, ς καί πσαν νέργειαν βίας καί τρομοκρατίας καί δή ναντίον τόπων λατρείας το Θεο, καί κφράζομεν μν τήν βαθεαν συμπάθειαν τς καθ᾿ μς γιωτάτης κκλησίας τς Κωνσταντινουπόλεως καί μν προσωπικς πί τ θλιβερ γεγονότι τούτ, εχόμεθα δέ πως Θεός διαφυλάττ μς καί τήν ν λλάδι βραϊκήν κοινότητα πό πάσης προσβολς.

πί δέ τούτοις, πικαλούμεθα φ᾿ μς τήν χάριν καί τό πειρον λεος το Θεο“.

Τα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και οι πανεπιστημιακοί-ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες που συγκροτούν τη «Συνάντηση Κοινωνικής Ιστορίας για τη Δεκαετία του ’40», καταδίκασαν επίσης από κοινού τον εμπρησμό της συναγωγής στα Χανιά, «που σημειώθηκε λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση των 65 χρόνων από την απελευθέρωση του Αουσβιτς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προξενεί το γεγονός ότι η «Ελευθεροτυπία» έσπευσε να συσχετίσει την εμπρηστική αυτή επίθεση με διάφορα άλλα περιστατικά που σύμφωνα με την εφημερίδα υποδεικνύουν την έξαρση της «νεοναζιστικής» βίας στην πόλη, όπως επιθέσεις σε «μετανάστες, φοιτητές και κοινωνικά στέκια».

Η είδηση δεν χρειάζεται περισσότερα σχόλια. Μιλάει από μόνη της…