Κλείνει και το τελευταίο εργοστάσιο της Nokia στην Φιλανδία. Η εταιρεία πλέον μεταφέρει ολόκληρη την παραγωγή της στην Ασία.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Nokia θα κλείσει εντελώς το εργοστάσιό της, στο Salo της Φινλανδίας, το μοναδικό εργοστάσιο κατασκευής που είχε απομείνει στην χώρα της.Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αναμόρφωσής της προκειμένου να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 1,.6 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013, η εταιρεία πρόκειται να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής των συσκευών της στην Ασία.

Η επιλογή της Ασίας δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και εκεί βρίσκεται η πλειοψηφία των προμηθευτών της αλλά και θα μπορεί να πληρώνει το προσωπικό της με τριτοκοσμικούς μισθούς.

Άσχημα νέα λοιπόν για τους περίπου 580 Φινλανδούς εργαζομένους που μένουν άνεργοι.

To παγκοσμιοποιημένο “επενδυτικό” κεφάλαιο δεν αναγνωρίζει πατρίδα και εθνικό συμφέρον. Έτσι οι περισσότερες εταιρείες φεύγουν από την Ευρώπη η μια μετά την άλλη και μεταφέρονται στις χώρες της Ασίας, ενώ εισάγουν και Ασιάτες εργαζομένους στην Ευρώπη για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.  Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε οικονομική ύφεση (και την Ασία σε οικονομική ανάπτυξη) και μαζί με την κρίση χρέους που προέρχεται από τις τοκογλυφικές τακτικές των Σιωνιστών τραπεζιτών αποτελούν τα δύο σημαντικότερα αίτια για την οικονομική κρίση από την οποία μαστίζεται πλέον ολόκληρη η Ευρώπη.