Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στην Ελλάδα κυρίως από Αλβανούς που περνούν παράνομα τα σύνορα.

Μετά την άνοδο στα ύψη τις τιμής του πετρελαίου θερμάνσεως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καυσόξυλα και έτσι οι λαθροϋλοτόμοι βγάζουν τεράστια κέρδη κόβοντας παράνομα ξύλα από τα δάση.

Η λαθροϋλοτομία για τους Αλβανούς στην πατρίδα τους μπορεί λοιπόν να είναι μια ασύμφορη και άκρως επικίνδυνη δραστηριότητα καθώς εκεί τα δάση φυλάγονται και εάν κάποιος συλληφθεί θα περάσει αρκετά χρόνια στην φυλακή. Εάν όμως εξασκηθεί στην Ελλάδα τότε αποτελεί ένα “επάγγελμα” άκρως ακίνδυνο, κερδοφόρο και…συναρπαστικό! Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι λαθροϋλοτόμοι της Αλβανίας αλλά και των υπόλοιπων γειτονικών χωρών (όπως Βουλγαρίας και Σκοπίων) προτιμούν να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην χώρα μας εφόσον σε αυτήν και μόνο μπορεί κανείς:

-Να περάσει εντελώς ελεύθερα αλλά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα, δίχως να υπάρχει κανείς να του ζητήσει οποιοδήποτε έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο ή οτιδήποτε). Υπάρχουν οι λεγόμενες “μη ελεγχόμενες διαβάσεις” από τις οποίες περνάει όποιος θέλει και όποτε θέλει από την Αλβανία προς την Ελλάδα.

-Και όταν λέμε “μη ελεγχόμενη διάβαση” να μην φανταστεί κανείς κανένα περίεργο και δύσβατο μονοπάτι από όπου περνάει μόνο κάποιος γνώστης των δασών. Μιλάμε για ανοιχτό χωματόδρομο από όπου πολύ άνετα καθημερινά περνούν όχι απλώς αυτοκίνητα αλλά ακόμα και ΦΟΡΤΗΓΑ, δίχως να τα ελέγχει κανείς και φυσικά εντελώς παράνομα! Τα όποια σημεία ελέγχου στα σύνορα δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτε, αποτελούν απλώς διακοσμητικό στοιχείο, αφού όποιος θέλει μπορεί να περάσει παράνομα από αλλού με το ..αυτοκίνητό του, το φορτηγό του αλλά και με τα…τρακτέρ του!

-Κατόπιν μπορεί να κόψει τα ξύλα ανενόχλητος, αφού τα Ελληνικά δάση είναι σχεδόν εντελώς αφύλακτα και να γεμίσει το φορτηγό του και να επιστρέψει στην Αλβανία από την ίδια “μη ελεγχόμενη διάβαση” από την οποία μπήκε, δίχως πάλι να τον ελέγξει απολύτως κανένας. Άλλωστε από εκεί πέρασαν δεκάδες φορτηγά γεμάτα τηλεοράσεις PLASMA, Playstation 3, BLUE-RAY DVD, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ μετά την περίφημη “εξέγερση του Δεκέμβρη” ή αλλιώς “εξέγερση για τον Αλέξη” ,από εκεί περνάνε καθημερινά φορτηγά με ολόκληρα ….νοικοκυριά φορτωμένα από σπίτια που αδειάζουν και περιλαμβάνουν από τις καρέκλες και τα τραπέζια μέχρι και το …ψυγείο (με τα τρόφιμα μέσα), γιατί να μην περάσουν και μερικές εκατοντάδες τόνοι καυσόξυλα;

-Και αφού ξεφορτώσουν το φορτηγό στην Αλβανία, επιστρέφει στην Ελλάδα για να ξανακόψει ξύλα και να ξαναφορτώσουν!

-Και εάν κάποια από αυτές τις φορές κατά λάθος τους πιάσουν… κανένα πρόβλημα! Αποζημίωση ΔΕΝ πληρώνουν, κάνουν όμως δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές στις Ελληνικές φυλακές για τέσσερις το πολύ μήνες (με τον νέο νόμο Καστανίδη). Στην συνέχεια “απελαύνονται” δηλαδή επιστρέφουν στην Αλβανία με κλιματιζόμενο τουριστικό “πούλμαν” δίχως να πληρώσουν ούτε εισιτήριο επιστροφής , ώστε να βρίσκονται εκεί πριν τον χειμώνα για να προλάβουν να πωλήσουν τα καυσόξύλα που έκοψαν!

Το θέμα αποσιωπάται από τα Μέσα Μαζικής Εξαπατήσεως, ενώ διάφοροι ψευτοοικολόγοι όπως οι “Οικολόγοι Πράσινοι” μπορεί να κάνουν δηλώσεις μέσω στελεχών τους για θέματα όπως ότι “Τα Σκόπια πρέπει να ονομάζονται Μακεδονία” όμως για τέτοια …οικολογικά θέματα δεν έχουν κάνει ούτε μία δήλωση.

Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας όμως έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Τον Μάρτιο έγινε σύσκεψη αρμοδίων υπηρεσιών υπό την προεδρία της γενικής γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. πως κατήγγειλε ο δήμαρχος του ακριτικού δήμου Πρεσπών, Βασίλης Τσέπας, «οι λαθρομετανάστες υλοτομούν ανεξέλεγκτα, χωρίς οι αρμόδιες αρχές να παρεμβαίνουν. Ρημάζουν στην κυριολεξία τα δάση μας και μετά εισάγουμε ξύλα από την Αλβανία, στην ουσία δηλαδή αγοράζουμε τα ξύλα που υλοτομούν παράνομα από τα δικά μας δάση». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «στην περιοχή της Μικρολίμνης περί τα 150 ζώα καθημερινά μεταφέρουν ξύλα στην Αλβανία, που κόβουν παράνομα Αλβανοί που μπαίνουν στη χώρα από αφύλακτες διαβάσεις». Στο ερώτημα γιατί δεν συλλαμβάνονται, απάντησε με νόημα: «ποιος να τους συλλάβει όταν ειδοποιούμε τη δασαρχείο, το οποίο όμως δεν μπορεί να κινηθεί γιατί δεν έχει καύσιμα για τα οχήματα».

Όμως μέχρι στιγμής τίποτε ουσιαστικό δεν έχει γίνει και το φαινόμενο συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.

Και δεν είναι μόνο οι εισαγόμενοι από τις γειτονικές χώρες λαθροϋλοτόμοι, αλλά και οι “εγχώριοι” αθίγγανοι που δραστηριοποιούνται έντονα σε αυτήν την άκρως κερδοφόρα για τους ίδιους “επιχείρηση”.

Παρακάτω δημοσιεύουμε κάποιες σχετικές ειδήσεις που περιγράφουν το φαινόμενο…

Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι συνελήφθησαν στην Καστοριά (16/07/2012)

Εν μέσω… καύσωνα ξεκίνησαν να λεηλατούν τα ελληνικά δάση για να εξασφαλίσουν την λαθραία ξυλεία που θα πουλήσουν το φθινόπωρο στην πατρίδα τους οι Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι! Οι τρεις νεαροί που συνελήφθησαν στην Καστοριά, είχαν μπει κρυφά στη χώρα εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα.

Οι τρεις αλλοδαποί ηλικίας 30, 21 και 18 χρόνων ήταν μέλη μιας μεγάλης ομάδας οργανωμένων λαθροϋλοτόμων που είχαν περάσει την ελληνοαλβανική μεθόριο από μια μη ελεγχόμενη διάβαση, φέρνοντας μαζί τους δύο τρακτέρ, ένα φορτηγό και μία ανατρεπόμενη πλατφόρμα στην οποία θα φόρτωναν την ξυλεία από τα ελληνική δάση! Όμως, οι περισσότεροι τράπηκαν σε φυγή και κατάφεραν να επιστρέψουν στο αλβανικό έδαφος όταν είδαν τους Έλληνες αστυνομικούς να πλησιάζουν.

Στο σημείο όπου συνελήφθησαν οι τρεις Αλβανοί, κατασχέθηκαν τα οχήματά τους που έμειναν πίσω, τρία αλυσοπρίονα και περίπου 100 κυβικά μέτρα ξυλείας που είχαν ήδη υλοτομήσει από δημόσια δασική έκταση στο Τρίλοφο Καστοριάς, χωρίς φυσικά να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Οι δράστες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς με κατηγορίες για παράνομη υλοτομία και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στα πράσα συνελήφθησαν Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι (28/07/2012)

«Φρένο» σε άλλη μια απόπειρα αποψίλωσης των ελληνικών δασών από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους που μπήκαν στο ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση, έβαλαν οι άνδρες της Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στην Καστοριά.

Οι αστυνομικοί που έκαναν περιπολία σε δασική περιοχή κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο στο Τρίλοφο Καστοριάς, έπιασαν στα πράσα τους δύο αλλοδαπούς ξυλοκόπους που έκοβαν τα δέντρα για να πουλήσουν τα καυσόξυλα στην πατρίδα τους το φθινόπωρο. Στον τόπο της σύλληψης, κατασχέθηκαν ένα αλυσοπρίονο και 100 κυβικά μέτρα παράνομα υλοτομημένης ξυλείας.

Οι δυο Αλβανοί ηλικίας 29 και 32 χρόνων συνελήφθησαν για υλοτομία χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας, παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και παράνομη είσοδο στη χώρα και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Αλβανοί λαθροϋλοτόμοι ρημάζουν τα ελληνικά δάση (8/01/2012)

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται το οργανωμένο οικολογικό έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας που προκαλεί η δράση παράνομων λαθροϋλοτόμων από την Αλβανία στα δάση της χώρας! Μια ομάδα από αυτούς συνελήφθη στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ μετέφερε 30 τόνους ξυλείας με… νταλίκα! Οι άνδρες του Δασαρχείου από το Ξηρόμερο εντόπισαν τις ύποπτες κινήσεις των λαθροϋλοτόμων στο δάσος με τις βελανιδιές που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Οζερός ή Γαλίτσα, δυτικά του ποταμού Αχελώου. Επενέβησαν αμέσως και συνέλαβαν τους αλλοδαπούς δράστες οι οποίοι είχαν λεηλατήσει κυριολεκτικά το δάσος, καταστρέφοντας τα δέντρα για να τα πουλήσουν ως καυσόξυλα!

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μόνο, καθώς κρούσματα λαθροϋλοτομίας έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην ορεινή Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία, όπου ομάδες Αλβανών μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος, κόβουν τα δέντρα και τα μεταφέρουν κάτω από τη μύτη των αρχών ακόμη και με… μουλάρια σε φορτηγά που έχουν αφήσει στα σύνορα!

Διαστάσεις παίρνει η λαθροϋλοτομία: 5 τόνους ξύλα έκοψαν παράνομα 3 τσιγγάνοι (17/02/2012)

Ιδιαίτερα αυξημένες καταγράφονται οι περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας για εμπορία καυσόξυλων, στη Μεσσηνία. Οι δράστες καρατομούν δέντρα όχι μόνο σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε ελαιοπερίβολα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες τα ξημερώματα έγινε… τσιγγάνικη επιδρομή σε δασικές εκτάσεις της Ανω Μεσσηνίας, η οποία ήρθε στο φως όταν αστυνομικοί διαφορετικών ομάδων “έπεσαν” πάνω σε 3 φορτωμένα αγροτικά αυτοκίνητα, με συνολικά 5 τόνους κομμένους κορμούς δέντρων, ιτιάς και καρυδιάς. Την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο όμως δε διαθέτει καύσιμα για να κάνει ελέγχους.

ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Ειδικότερα για τη χθεσινή περίπτωση, τα δύο αυτοκίνητα εντοπίστηκαν από την ΟΠΚΕ και την Τροχαία στο Ασπρόχωμα και το άλλο στην ευρύτερη περιοχή από την Ομάδα “Σ”. Οι οδηγοί αρχικά προσήχθησαν στην Ασφάλεια και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο. Σύμφωνα με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, τα δέντρα έχουν κοπεί από ρέματα στην Ανω Μεσσηνία. Τα ξύλα κατασχέθηκαν και βρίσκονται σε χώρο του Δασαρχείου, υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος των οδηγών για παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων και πρόκειται να κατασχεθούν τα αυτοκίνητα.

ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Γενικότερα όμως, όλο και περισσότερα ελαιόδεντρα βρίσκονται καρατομημένα σε πολλές περιοχές της Πυλίας, καθώς επίσης στο Πλατύ, τον Ανεμόμυλο και το Αριστοδήμειο. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και ειδικά στις περιοχές περιφερειακά της Καλαμάτας βλέπουν καθημερινά να περνούν μπροστά τους αγροτικά φορτωμένα με ξύλα από τα κτήματα της περιοχής τους.
Το Δασαρχείο όμως αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους λόγω της έλλειψης καυσίμων και ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να ειδοποιούν την Αστυνομία σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Μάστιγα για τα Τρίκαλα η παράνομη λαθροϋλοτομία (29/03/2012)

Eντοπίστηκαν 30 τόνοι κομμένων ξύλων στο συνιδιόκτητο δάσος της Αγρελιάς Τρικάλων…

Οι άγνωστοι λαθροϋλοτόμοι, αφού αποψίλωσαν τεράστιο κομμάτι δάσους, παράτησαν την «λεία» τους μεταξύ Αγρελιάς και Κουμαριάς και εντοπίστηκε η ξυλεία που προοριζόταν να διατεθεί στο εμπόριο, χωρίς φυσικά να υπάρχει η απαιτούμενη μελέτη υλοτόμησης από το αρμόδιο Δασαρχείο.

Η ποσότητα της ξυλείας, κατασχέθηκε από τους Υπαλλήλους του Δασαρχείου και η Αστυνομία αναζητά τους δράστες…

Οργιο λαθροϋλοτομίας – Τα δάση χάνουν μέχρι και το 30% της εκτασεώς τους

«Τα δάση είναι ξέφραγα στην παράνομη υλοτομία και χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους εξαιτίας της. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει η δεινή οικονομική κρίση, που λόγω του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί τους απλούς πολίτες να παίρνουν ένα αλυσοπρίονο, ν’ ανεβαίνουν στο βουνό και να μετατρέπουν πολύτιμα δέντρα σε καυσόξυλα για να ζεσταθούν.
Στους απελπισμένους προστίθενται οι δήθεν επιτηδευματίες από τους συνεταιρισμούς και οι εισαγόμενοι λαθροϋλοτόμοι από Αλβανία και άλλες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς για την κατάσταση αυτή φταίνε οι ανύπαρκτες πολιτικές γύρω από την προστασία των δασών, η φιλοσοφία του κέρδους και η επικράτηση της παρανομίας».

Ετσι, περιγράφουν την κατάσταση ο Γιάννης Ντασμάνης, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, και ο Κων. Χαϊδευτός, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δύο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων επαγγελματικών φορέων όλο αυτό το διάστημα πάλευαν όπως λένε με μια Λερναία Υδρα προβλημάτων.

«Η Δασική Υπηρεσία στην Αθήνα διαθέτει περίπου 200 δασολόγους και αντί να τους επιστρατεύσει για τη γενικότερη δασική πολιτική, τους έχει μετατρέψει σε τοπογράφους. Οι εφεδρείες, αλλά και οι τρίμηνες συμβάσεις δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες αποδιοργανώνουν το σύστημα, διότι μέχρι να προσανατολιστούν οι εργαζόμενοι στην προστασία του δάσους, φεύγουν», τονίζει ο Γ. Ντασμάνης.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Κ. Χαϊδευτός: «Το κακό είναι διμέτωπο. Από τη μια, υπάρχουν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, που δημιουργήθηκαν με το νόμο Σημίτη, και από την άλλη, δρουν τα κυκλώματα από τις γειτονικές χώρες, που έρχονται και λαθροϋλοτομούν στα βουνά για χάρη του κέρδους. Σκεφτείτε ότι οι δασάρχες του Κιλκίς, της Καστοριάς και άλλων νομών φέτος έχουν καταθέσει τόσες μηνύσεις για παράνομη υλοτομία όσες έχουν κατατεθεί την περασμένη δεκαετία. Το φαινόμενο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει. Αυξάνονται διαρκώς αυτοί που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν μηχανήματα κοπής ξύλων και τα χρησιμοποιούν σε διάφορες περιοχές».