Βρέθηκε νεκρός ο Πολωνός καθηγητής και “αρνητής Ολοκαυτώματος” Ντάριους Ράτατζακ

Το πτώμα του Καθηγητoύ Ντάριους Ράτατζακ βρέθηκε σε ένα πάρκινγκ εμπορικού κέντρου στην δυτική πολωνική πόλη Οπόλ, την 16η Ιουνίου 2010.
Το 2000, ο Ιστορικός και Καθηγητής Πανεπιστημίου Ντάριους Ράτατζακ απολύθηκε απο το Πανεπιστήμιο του Οπόλ, όπου εργάζονταν για 11 χρόνια και του απαγορεύθηκε να διδάσκει σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο για 3 χρόνια, μετά την έκδοση του βιβλίου του, μέσα στο οποίο έγραφε οτι δεν ήταν επιστημονικώς εφικτό να σκοτώσει κανείς εκατομμύρια ανθρώπους σε “θαλάμους αερίων” του υποτιθέμενου “στρατοπέδου θανάτου”, Άουσβιτς. Νωρίτερα, το 1999, ένα πολωνικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ράτατζακ για “δημόσια άρνηση των εγκλημάτων πολέμου των Γερμανών” – κάτι το οποίο είναι ενάντια στην νομοθεσία της Πολωνίας – αλλά επειδή είχε εκδόσει ο ίδιος το βιβλίο του σε 260 αντίτυπα μόνο, θεωρήθηκε οτι δεν ήταν δυνατόν να προκληθεί “κοινωνική ενόχληση” και έτσι δεν τιμωρήθηκε.

Κατα την απολογία του στο δικαστήριο, ο Ράτατζακ, είπε στους δικαστές οτι το βιβλίο του ήταν απλώς μια έρευνα πολλών αποκλίνουσων απόψεων αναφορικά με το”Ολοκαύτωμα” συμπεριλαμβανομένων και των αναθεωρητικών απόψεων του Βρετανού ιστορικού Ντέϊβιντ Ιρβινγκ και άλλων ιστορικών και ερευνητών. Η «άρνηση  Ολοκαυτώματος» αποτελεί έγκλημα και τιμωρείται με ποινή φυλακίσεως στην Πολωνία, την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ιστορικός, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ευρέσεως εργασίας, σκόπευε να μεταβεί στην Ολλανδία ή το Βέλγιο προκειμένου να εργασθεί ως ανειδίκευτος εργάτης. Ανεφέρθη ότι ενδεχομένως να ζούσε στο αυτοκίνητό του, και εργάζονταν σε οποιεσδήποτε κακοπληρωμένες εργασίες κατάφερνε να βρει, ώστε να εξασφαλίσει λίγο φαγητό…

Η αστυνομία δήλωσε ότι η αιτία θανάτου του Ράτατζακ παραμένει ακόμη “άγνωστη”…