Σελίδες από την Επανάσταση.

Georgakis_Olympios_Greek_Fighter

  Μας ήρθ᾿ η άνοιξη πικρή, το καλοκαίρι μαύρο

  μας ήρθε κι ο χινόπωρος πικρός, φαρμακωμένος

  Μαζί εσυμβουλεύονταν Γιωργάκης και Φαρμάκης :

  “Γιωργάκ᾿ έλα να φύγουμε, στην Μοσκοβιά να πάμε!”

  “Καλά τα λες, Φαρμάκη μου, καλά τα συντυχαίνεις,

  μἆναι μου φαίνεται ντροπή κι ο κόσμος θα γελάσει.

  Καλύτερ΄ ας βαστάξουμε σ᾿ αυτό το μοναστήρι

  όσο να βγει ο Μόσκοβος να ᾿ρθει να μας βοηθήσει.

  Δώσε και στην Φαρμάκαινα μαντάτο του θανάτου.“

  Και τα λημέρια φώναξαν ᾿πό περ᾿ από του Σέκου :

  “Πολύ μαυρίλα πλάκωσε και τα βουνά μαυρίζουν!

  Μήνα βοήθεια έρχεται, μήνα συντρόφοι φτάνουν;

  Μόνε τουρκιά μας πλάκωσε χιλιάδες δεκαπέντε.”

  Ατελείωτα τα ηρωικά γεγονότα και οι σελίδες δόξης που κοσμούν τους αγώνες των αρίστων του Έθνους εναντίον των Οθωμανών κατά την μεγάλην Εθνεγερσία του 1821. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήθους, αντρειοσύνης και ελευθέρου πνεύματος αποτελεί η θυσία του Γιωργάκη Ολυμπίου στην μονή Σέκου στην Μολδοβλαχία, όταν μαζί με 11 παλληκάρια και μετά από 14 μέρες πολιορκίας από 10.000 Τούρκους ανατίναξε την μονή, λαμπρύνοντας έτσι και με την πράξη του αυτή το Πάνθεον των ηρώων του Έθνους.

  Λίγο πριν κλειστεί στο μοναστήρι μαζί με τους έτοιμους για την μεγάλη θυσία συμπολεμιστάς του, αυτός ο υπέροχος Έλληνας εξέδωσε την εξής ημερησία διαταγή:

  “ Ανδρείοι Έλληνες!

  Όλοι μας, ευγενείς αδελφοί, υποκύψαμε σε μια τρομερή μοίρα. Από τους ομοδόξους γείτονές μας εκείνοι που μας υποσχέθηκαν βοήθεια μας εγκατέλειψαν, οι άλλοι με συκοφαντίες εχαρακτήρισαν ως έγκλημα τους αιματηρούς αγώνες μας για την θρησκεία μας και την ύπαρξή μας ! Ψηλά το κεφάλι αδέλφια! Δείξτε πως είστε αντάξιοι των προγόνων σας.

  Εσώσαμε, εν τούτοις, την τιμή μας. Η Ευρώπη εγνώρισε τους γιους της Ελλάδος! Η βοήθεια που υποσχέθηκε η Ρωσία έρχεται αργά για ᾿μας. Εμπρός, αδέρφια. Ας πεθάνουμε κοιτάζοντας άφοβα τον θάνατο στα μάτια! Ζήτω η θρησκεία και η ελευθερία της Ελλάδος! Θάνατος στους βαρβάρους!

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ “

  Υπακούουμε όλοι στην διαχρονική διαταγή του Γεωργάκη Ολυμπίου· στο αιώνιο και ξάστερο μήνυμά του για το πώς ένα Έθνος ανασταίνεται μέσα από την ζωογόνο και υπερβατική δύναμη της αυτοθυσίας!