Επέτειοι γεννήσεως σημαντικών Ελλήνων.

Spyros_Louis-HitlerΣαν χθες, 12 Ιανουαρίου του 1873, γεννήθηκε ο θρυλικός δρομέας Σπυρίδων Λούης, πρώτος νικητής του μαραθωνίου δρόμου πBundesarchiv_Bild_183-G00178,_Berlin,_Olympiade,_Spyridon_Louisου εισήχθη ως αγώνισμα στους πρώτους συγχρόνους Ολυμπιακούς αγώνες, οι οποίοι τελέσθηκαν στο παναθηναϊκό στάδιο των Αθηνών το 1896. Το αγώνισμα του μαραθωνίου, στο οποίο με τρόπο ανέλπιστο πρώτευσε τότε ο Λούης, καθιερώθηκε εις ανάμνησιν της διαδρομής του αρχαίου ημεροδρόμου (στρατιωτικού αγγελιοφόρου) ο οποίος μετέφερε στον λαό της αρχαίας Αθήνας το μήνυμα της νίκης των αθηναϊκών στρατευμάτων εναντίον των περσικών δυνάμεων, μετά την θριαμβευτική για να ελληνικά όπλα και κοσμοϊστορικής σημασίας για την μοίρα Ελλάδος και της Ευρώπης, μάχη του Μαραθώνος, το 490 π.Χ.
Η λιτή και τραχιά φυσιογνωμία του Λούη, ενός απλού νερουλά από το Μαρούσι, αποτελεί εικόνα μίας Ελλάδος που χάνεται, μίας Ελλάδος που πρέπει να αναγεννηθεί!
Σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1859, γεννήθηκε ο αξεπέραστος βάρδος του νέου Ελληνισμού, ο κορυφαίος Έλλην ποιητής, Κωστής Παλαμάς. Το έργο του, πραγματικά μοναδικό σε πλούτο νοημάτων και εκφραστική δύναμη. Ο λόγος του συγκλονιστικός. Εκφράζει όσο τίποτε άλλο την ψυχή της ΑΙΩΝΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ!
Για να συνδέσουμε την μία επέτειο με την άλλη, ας θυμηθούμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα παλαμικού λόγου, τον ολυμπιακό ύμνο, του οποίου τους στίχους έγραψε ο μεγάλος αυτός εθνικός ποιητής:

915d0-kostis-palamas