Το Ιράν προτείνει τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ισραήλ.


Tην αποσυναρμολόγηση και την αδρανοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ, αντί της συνεχής ενασχολήσεως με το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσει η χώρα του, πρότεινε ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν στις Η.Π.Α. κατόπιν δηλώσεων της Χίλαρι Κλίντον περί παρουσίας περισσοτέρων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε συμμαχικές χώρες του Κόλπου.

Χαρακτηριστικές είναι επίσης και οι δηλώσεις του υπουργικού εκπροσώπου Hassan Qashqavi :

“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ώστε οι Η.Π.Α. να σπεύσουν να θωρακίσουν με τις δυνάμεις τους τις γειτονικές μας χώρες.”

“ Θα ήταν καλό οι Η.Π.Α. να πείσουν το Σιωνιστικό καθεστώς να αφοπλίσει τις 200 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτή η πράξη αυτομάτως θα διαπότιζε με αισθήματα ασφαλείας και ειρήνης ολόκληρη την περιοχή. Οι δηλώσεις περί στρατιωτικής θωρακίσεως των γειτονικών χωρών του Ιράν απλά μας απομακρύνει από το ζήτημα των πυρηνικών κεφαλών του Σιωνισμού.”

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί μακροπρόθεσμα στον πυρηνικό εμπλουτισμό του οπλοστασίου του. Ο Qashqavi επανέλαβε για αυτό το ζήτημα :

“Είναι δικαίωμα μας να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα στρατιωτικής αξιοποίησής της.”

Τα τελευταία χρόνια το Ιράν έχει υποστεί τις κυρώσεις του συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών εξαιτίας του εμπλουτισμένου ουρανίου που παράγει για την χρησιμοποίησή του ως πυρηνικό καύσιμο. Επιπρόσθετα, αρκετές γειτονικές χώρες υποστηρίζουν πως το Ιράν αποσκοπεί στην κατασκευή ατομικών βομβών τις οποίες φοβούνται πως μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίων τους. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί κοινό τόπο συμφωνίας όλων των εμπειρογνωμόνων, ότι το Ισραήλ αποτελεί την μοναδική χώρα στην Μέση Ανατολή η οποία διαθέτει πλούσιο πυρηνικό οπλοστάσιο με αριθμό κεφαλών μακράς εμβέλειας που πλησιάζει τις 200. Το ίδιο το κράτος του Ισραήλ αρνείται να αποδεχτεί ή να αντικρούσει αυτές τις εκτιμήσεις ενώ παράλληλα προπαγανδίζει συνεχώς την κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ωστόσο, το 2001 σε ντοκιμαντέρ της ισραηλινής τηλεοράσεως, δηλώσεις του τότε προέδρου Shimon Peres αναφέρουν πως η Γαλλία μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων συμφώνησε το 1956 να υποστηρίξει το Ισραήλ στην ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος.