Η γυφτοκρατορία Καζαμόνικα και οι μαφίες της Ρώμης

Casamonica1 Πριν μερικές εβδομάδες οι τηλεοράσεις όλου του κόσμου είχαν προβάλει στα δελτία ειδήσεων την πρωτοφανή χλιδάτη κηδεία, γυφτο-χολιγουντιανού στυλ, του αρχιμαφιόζου Ιταλού αθίγγανου Βιτόριο Καζαμόνικα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών και κηδεύτηκε στην ιταλική πρωτεύουσα στις 20 Αυγούστου. Το γεγονός ότι ο αρχιμαφιόζος ήταν Ρομά, είτε δεν αναφέρθηκε καθόλου, είτε πέρασε στα “ψιλά”.
Λίγο πριν την κηδεία, είχε στηθεί ένα άνευ προηγουμένου σκηνικό: Τεράστιες αφίσες, επεξεργασμένες μέσω φωτομοντάζ, είχαν τοιχοκολληθεί στην εκκλησία San Giovanni Bosco και σε όλες τις γύρω περιοχές, που απεικόνιζαν τον θανόντα μεγαλομαφιόζο ντυμένο στα λευκά σαν άλλο Πάπα, με ένα μεγάλο σταυρό να κρέμεται στο στήθος του, πάνω από το Κολοσσαίο και την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου αναγραφόταν «Vittorio Casamonica Ο Βασιλιάς της Ρώμης». Σε άλλη γιγαντοαφίσα υπήρχε η επιγραφή: «Κατέκτησες τη Ρώμη, Τώρα θα κατακτήσεις και τον Παράδεισο».
Casamonica3Εκατοντάδες άτομα έδωσαν το «παρών» στην κηδεία, τα περισσότερα συγγενείς και φίλοι του αθίγγανου Boss. Γύρω από την εκκλησία San Giovanni Bosco, που βρίσκεται στην Τσινετσιτά, ήταν σταθμευμένα εκατοντάδες πολυτελή αυτοκίνητα των μαφιόζων.
Το φέρετρο μεταφέρθηκε με πολυτελή άμαξα που έσερναν έξι μαύρα άλογα. Ακολουθούσε μια αυτοκινητοπομπή 200 και πλέον οχημάτων, ενώ ένα ελικόπτερο, το οποίο απογειώθηκε από τη Νάπολη, πετούσε ροδοπέταλα και τριαντάφυλλα. Το σκηνικό συμπλήρωνε μια μπάντα που έπαιζε το soundtrack της ταινίας «ο Νονός».

CASAMONICA2Αναμένεται ακόμη να εξακριβωθεί πως κατέστη δυνατόν να οργανωθεί μια τόσο μεγαλοπρεπής τελετή από την συγκεκριμένη οικογένεια αθιγγάνων, οκτώ μέλη της οποίας συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο με την κατηγορία της τοκογλυφίας.Μόλις μια ημέρα μετά την κηδεία, συγγενείς του θανόντος αρχιμαφιόζου Ρομά έκαναν προκλητικές δηλώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αρνούμενοι ότι είναι μαφιόζοι και ότι η μεγαλοπρεπής κηδεία, οι αφίσες, το ελικόπτερο που έριχνε ροδοπέταλα κ.λπ. αποτελούν μέρος της παράδοσής τους!
«500 άτομα ήταν εδώ, μέλη της οικογένειας Καζαμόνικα, ποιος θα τους σταματούσε;… Αν ήταν αρχηγός της μαφίας και έκανε φοβερά πράγματα, όπως λέτε, μπορώ να μάθω για ποιο λόγο δεν βρέθηκε στη φυλακή;» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ανιψιός του Vittorio Casmonica.
Ακολούθησε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας από τους αρμόδιους φορείς . Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, επέρριψε την ευθύνη στον νομάρχη της Ρώμης και του ζήτησε να παρουσιάσει μια αναλυτική έκθεση σχετικά με το συμβάν. Ο νομάρχης, ακολούθως, ζήτησε εξηγήσεις από τον κεντροαριστερό δήμαρχο της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο δε ιερέας που τέλεσε την κηδεία δήλωσε πως δεν γνώριζε ποιος ήταν ο νεκρός!
Να σημειωθεί ότι τρεις περίπου μήνες πριν την κηδεία του αρχιμαφιόζου αθίγγανου, ένα αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσαν δύο νεαροί Ρομά, κινούμενο με υπερβολική ταχύτητα, προσπαθώντας να διαφύγει τον έλεγχο της αστυνομίας, παρέσυρε στον θάνατο μια 44χρονη γυναίκα και τραυμάτισε άλλα 8 άτομα, δύο από αυτά σοβαρά.
Λίγες μέρες αργότερα έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από την εθνικιστική οργάνωση Casa Pound, με την συμμετοχή και την συμπαράσταση των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής, που πλήττεται από την συνεχιζόμενη παραβατικότητα και εγκληματικότητα των Ρομά, απαιτώντας από την πολιτεία το κλείσιμο των καταυλισμών τους. Οι Ιταλοί Εθνικιστές κατηγόρησαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση και τους «αλληλέγγυους αντιρατσιστές» για την υποβάθμιση της περιοχής από τις παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες των αθιγγάνων.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία.
CASAMONICA5Ιταλοί Εθνικιστές της Casa Pound διαμαρτύρονται κατά της εγκληματικής δράσης των αθίγγανων μαφιόζων στη Ρώμη.Ποιοι είναι όμως οι Καζαμόνικα;
Πρόκειται για μια οικογένεια Ιταλών αθίγγανων από το Abruzzo (μια περιοχή που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της ιταλικής πρωτεύουσας) που εγκαταστάθηκαν στη Ρώμη κατά την δεκαετία του εβδομήντα. Μια γυφτο-δυναστεία που ξεκίνησε με την εμπορία αλόγων για να καταλήξει σε σωρεία παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων όπως εκβιασμοί, εμπόριο σκληρών ναρκωτικών που διοχετεύονται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, εμπόριο πολυτελών αυτοκινήτων, τοκογλυφία, αρχαιοκαπηλία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ.
Η συμμορία των Καζαμόνικα δραστηριοποιείται κυρίως στα νοτιο-ανατολικά προάστια της Ρώμης όπως Ρομανίνα, Τουσκολάνο, Σπινατσέτο, Πόρτα Φούρμπα, Λάτσιο, κ.λπ.

Εδώ και πολλά χρόνια η οικογένεια των μαφιόζων αθίγγανων Καζαμόνικα βρίσκεται στην κορυφή της εγκληματικότητας στη Ρώμη. Η δράση τους άρχισε να γίνεται γνωστή από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τον ιταλικό τύπο να ασχολείται τακτικά μαζί τους.
Συγκεκριμένα, το 1981, σε μια συμπλοκή μεταξύ παρανόμων και αστυνομίας, έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού ο μαφιόζος Ρομά Enrico Casamonica. Λίγο αργότερα εξαγριωμένοι αθίγγανοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της περιοχής, προκαλώντας καταστροφές και απειλώντας τους περαστικούς, ενώ παράλληλα είχαν αποκλείσει με τα αυτοκίνητά τους την οδό Tuscolano, διακόπτοντας την κυκλοφορία.
Η κηδεία του Enrico – αν και λιγότερο χλιδάτη από αυτή του Vittorio Casmonica – υπήρξε εντυπωσιακή. Στην κηδεία, που έγινε στην εκκλησία του Σαν Λορέντζο, είχαν παραβρεθεί εκατοντάδες Ρομά, οι οποίοι έριχναν τριαντάφυλλα στο φέρετρο με τη σορό του νεκρού μαφιόζου. Ήταν η πρώτη επίδειξη δύναμης της οικογένειας Καζομόνικα.
Οι «κοινωνικές» εκδηλώσεις των Καζαμόνικα όπως αρραβώνες, γάμοι, βαφτίσια, γενέθλια, κηδείες, ξέφρενα πάρτι, κ.λπ. ήταν πάντα επιβλητικές, εμφανιζόμενες ως το φετίχ μιας εξουσίας, η οποία έχει αποκτηθεί μετά από δεκαετίες εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Λάτρεις της υπερβολικής πολυτέλειας (με την γύφτικη αισθητική), οι Καζαμόνικα διαθέτουν περίπου τριάντα βίλλες, οι οποίες χτίστηκαν αυθαίρετα στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ φημολογείται ότι η περιουσία τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν και οι συχνές επιδείξεις κύρους και χλιδής από τον υπόκοσμο των μαφιόζων Ρομά ενοχλούν πολλούς Ιταλούς πολίτες, λίγοι είναι αυτοί που αντιδρούν, γιατί όπως σχολίασε το Euronews «όταν γίνεται λόγος για την μαφία στην Ιταλία, ισχύει το “δεν ήμουν εκεί κι αν ήμουν κοιμόμουν”».
Συχνές είναι οι επιχειρήσεις της ιταλικής αστυνομίας στα λημέρια των μαφιόζων Καζαμόνικα, καθώς και οι συλλήψεις πολλών μελών της εγκληματικής οργάνωσής τους.
Στις 9 Δεκεμβρίου του 1992 οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει σε δύο γκαράζ, στην οδό Τζιούλιο Αγκρίκολα, νότια της Ρώμης, δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα (Jaguar, Rolls Royce, Ferrari κ.λπ.) αξίας δισεκατομμυρίων λιρετών.
Το 2004 συνελήφθησαν πολλά μέλη των οικογενειών Ρομά Καζαμόνικα και Ντι Σίλβιο, για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα χρήματα, προερχόμενα από τις παράνομες δραστηριότητες, επενδύθηκαν στην κατασκευή πολυτελών οικιών στα περίχωρα της Ρώμης, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν κατατεθεί σε τράπεζες του Μονακό και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.
Το 2012, ύστερα από μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και των καραμπινιέρων, συνελήφθησαν 39 μαφιόζοι της οικογένειας Καζαμόνικα και κατασχέθηκαν αντικείμενα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Επανειλημμένως οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας έχουν προβεί σε κατασχέσεις διαφόρων αντικειμένων που είχαν παράνομα στην κατοχή τους οι Καζαμόνικα, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, αρχαία ευρήματα τεράστιας αξίας, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, βαρύ οπλισμό κ.λπ.
Οι Καζαμόνικα, που αριθμούν 1000 περίπου άτομα (συγγενείς και μέλη της μαφιόζικης συμμορίας), με εκατοντάδες συνεργάτες σε όλες τις θέσεις του διεφθαρμένου πολιτικού και δικαστικού συστήματος, διαθέτουν μεγάλη επιρροή σε πολιτικάντηδες, σε δημόσιες αρχές και σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες.
H μαφία των Ρομά διατηρεί σχέσεις με την Ντράνγκετα, την Καμόρρα καθώς και με άλλες οικογένειες μαφιόζων αθιγγάνων. Να σημειωθεί ότι, εκτός από την οικογένεια Casamonica, ισχυρή είναι η παρουσία και η εγκληματική δράση και άλλων μαφιόζικων οικογενειών Ρομά στη Ρώμη όπως οι Di Silvio, De Rosa, Spinelli, Spada, Cenna, De Rocca, Laudicino, και Di Guglielm.
Οι οικογένειες των μαφιόζων αθιγγάνων δεν διστάζουν σε κάθε ευκαιρία να επιδεικνύουν την «δύναμή» τους, βρίσκοντας ως συμπαραστάτες, εκτός από τους διεφθαρμένους πολιτικούς, δικαστικούς, αστυνομικούς, δημοτικούς συμβούλους, οικονομικούς παράγοντες κ.λπ. και τους «αλληλέγγυους» διαφόρων αριστερών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Ρέντσι κατηγορείται από πολλούς ότι, όχι μόνον ανέχεται την μαφία, αλλά επιπλέον καλύπτει πολλές από τις εγκληματικές δραστηριότητές της.

casamonica_1500793
Αφίσα όπου αναγράφεται «Μαφία στη Ρώμη – Οικογένεια Casamonica
Ένας Καρκίνος που πρέπει να εξαλειφθεί»

Υπολογίζεται ότι οι οικογένειες μαφιόζων, ιταλικές και ξένες, που δραστηριοποιούνται στην ιταλική πρωτεύουσα είναι συνολικά 46! «Η κατάσταση στην Ρώμη δεν είναι καθόλου καλή. Η Ρώμη έχει γίνει η “πρωτεύουσα των μαφιών” και αυτό γιατί εκεί συμβιώνουν πολλές μαφίες, ιταλικές και ξένες» επισημαίνει ο Σαλβατόρε Καλέρι, πρόεδρος του Ιδρύματος “Antonino Caponetto”.
«O μαφίες δραστηριοποιούνται στην Ρώμη για να ελέγχουν και να διαφθείρουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων της εξουσίας», δήλωσε προ καιρού ο δικαστής Οτέλο Λουπακίνι, ειδικός στο οργανωμένο έγκλημα.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν 39 άτομα στην ιταλική γερουσία και 82 στη βουλή που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τη μαφία, ενώ 21 βουλευτές έχουν ήδη καταδικαστεί για διαφθορά, χρηματισμό, κατάχρηση εξουσίας, απάτες κ.λπ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας Πιέτρο Γκράσσο «η σχέση μεταξύ μαφίας και πολιτικής είναι σαν την σχέση μεταξύ νερού και ψαριών, δηλαδή το ένα δεν μπορεί να κάνει χωρίς το άλλο».

Οι διάφορες μαφίες έχουν βρει τρόπους συνύπαρξης, δημιουργώντας συμμαχίες. «Οπωσδήποτε έχουν δημιουργηθεί “καρτέλ”, γιατί αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση για την επιβίωση των συμμοριών, χωρίς να υπάρχουν “πόλεμοι” μεταξύ τους» υποστηρίζει ο δικαστής Οτέλο Λουπακίνι .
Ωστόσο οι «πόλεμοι» δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν και τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» είναι συχνά. Υπάρχουν συνεργασίες αλλά και συγκρούσεις μεταξύ τους, όσον αφορά στην ηγεμονία τομέων όπως η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια, η διαχείριση των εταιριών πώλησης σκυροδέματος, οι αλυσίδες διανομής φρούτων και λαχανικών, η εστίαση, τα σουπερμάρκετ, οι τουριστικές εταιρίες κ.λπ.
Οι συμμαχίες των μαφιόζικών συμμοριών, οι διασυνδέσεις τους με διεφθαρμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες αλλά και η εντύπωση που προσπαθούν να περάσουν προς τα έξω, ότι είναι παντοδύναμες και ανίκητες, δυσκολεύουν τον αγώνα που δίνουν οι αρμόδιες αρχές για την εξάλειψή τους.

VIDEO: Η κηδεία του μαφιόζου γυφτοκράτορα Καζαμόνικα στη Ρώμη.

Η Μαφία (Κόζα Νόστρα) έχει βαθιές ρίζες. Πρόκειται για μια μυστική εγκληματική οργάνωση που δημιουργήθηκε στη Σικελία περί τα μέσα του 19ου αιώνα και σύντομα άπλωσε τα πλοκάμια της σ’ ολόκληρη την Ιταλία. Από τα τέλη του 19ου αιώνα παρακλάδια της, που αποτελούνταν κυρίως από Ιταλούς μετανάστες, άρχισαν να δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α.
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η Μαφία κατά την διάρκεια της φασιστικής περιόδου. Πολλά μέλη της οδηγήθηκαν στις φυλακές (ως επί το πλείστον της Βόρειας Ιταλίας), ενώ πολλά άλλα, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη και την φυλάκιση, εγκατέλειψαν την Ιταλία, καταφεύγοντας σε χώρες του Εξωτερικού, κυρίως στις Η.Π.Α. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί μαφιόζοι σικελικής καταγωγής (όπως ο περιβόητος Λάκυ Λουτσιάνο) συνεργάστηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίας των Η.Π.Α., διευκολύνοντας έτσι την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σικελία το 1943.
Μεταπολεμικά η Μαφία απέκτησε ξανά δύναμη, έχοντας διεισδύσει σ’ ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό της Ιταλίας.
Εκτός από την σικελική μαφία (Κόζα Νόστρα) άλλες γνωστές ιταλικές μαφίες είναι η Καμόρα (Ναπολιτάνικη Μαφία) και η Ντρανγκέτα (Καλαβρέζικη Μαφία), ενώ εδώ και πολλά χρόνια στην γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται και ξένες μαφίες, όπως η ρωσική, η αλβανική, η κινέζικη και η ρουμάνικη μαφία. Όσον αφορά στην δράση των μαφιόζικων συμμοριών, την πρώτη θέσει κατέχει η Ρώμη και ακολουθούν το Μιλάνο, η Μπολόνια και η Νάπολη.

tsigganoiΣτην Ελλάδα μπορεί να μη έχουμε αθίγγανους μαφιόζους τύπου Καζαμόνικα, εν τούτοις τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε έξαρση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας από συμμορίες αθιγγάνων ντόπιων και «εισαγόμενων» (λαθρομεταναστών) από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία κ.λπ.
Οι εγκληματικές δραστηριότητες των «ευπαθών ομάδων πληθυσμού» των Ρομά στην χώρα μας έχουν να κάνουν κυρίως με διαρρήξεις οικιών, εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, αγοροπωλησία βρεφών, κλοπή αυτοκινήτων (τα οποία συνήθως πωλούν παράνομα ως ανταλλακτικά σε διάφορες μάντρες), αφαίρεση σιδηροδρομικών ραγών του ΟΣΕ, καλωδίων και πινάκων ηλεκτροδότησης από πολυκατοικίες, μεγάλων μετασχηματιστών της ΔΕΗ, σχαρών υπονόμων – ακόμη και στοιχείων μεταλλικών γεφυρών κ.λπ.
Αμέτρητες είναι οι επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους πολίτες και μικρά παιδιά από συμμορίες αθιγγάνων για να τους αποσπάσουν χρήματα και διάφορα τιμαλφή, ασκώντας πολλές φορές εναντίον τους και σωματική βία.
Δεκάδες είναι οι παράνομοι καταυλισμοί των Ρομά ανά την επικράτεια, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε «άβατα» για την Αστυνομία, υγειονομικές και περιβαλλοντικές βόμβες (με τα καρκινογόνα τοξικά νέφη και τα φουράνια από την καύση καλωδίων [προς λήψη του χαλκού] και άλλων ρυπαντικών υλικών να «πνίγουν» κάθε τρεις και λίγο τις γύρω πολύπαθες περιοχές). Στα «άβατα» αυτά η εγκληματικότητα «χτυπάει κόκκινο», το ανθελληνικό κράτος παραμένει απλός θεατής και τα ξεπουλημένα Μ.Μ.Ε. αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν (λόγω πολιτικής ορθότητας) τις ενέργειες των αθιγγάνων, σπεύδοντα μάλιστα προς υπεράσπισή τους όποτε τύχει να τους αγγίξει η αστυνομία…

Π.Γ.