Το δράμα των κατοίκων της Γάζας.


Πρόσφατα ο Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε μία σειρά αναφορών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας. Αποκαλυπτική είναι η φράση η οποία χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την σημερινή κατάσταση: “παγιδευμένοι στην απελπισία”. Έτσι χαρακτηρίζει η διεθνής κοινότητα την ζωή των Παλαιστινίων έπειτα από τις Ισραηλινές επιχειρήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου/ Ιανουαρίου και του συνεχούς έκτοτε αποκλεισμού τους.
Παρά τις υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το 70% των Παλαιστινίων επιβιώνει κάτω από το όριο της φτώχειας, με αναλογία εισοδήματος 250 δολαρίων για μία 9μελή οικογένεια. Τα περισσότερα παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό ενώ το μέλλον τους, θεωρώντας τις υπάρχουσες συνθήκες, προμηνύεται ζοφερό συνεπεία της επιδεινουμένης ενδείας. Παράλληλα οι Ισραηλινές δυνάμεις περιζώνουν την περιοχή, αποκόπτοντας τον λαό της Γάζας από κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν επιτρέπεται η εισροή προμηθειών ούτε καν για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, των νοσοκομείων και των σχολείων που το Ισραήλ μετέτρεψε σε ερείπια. Απαγορεύεται συγκεκριμένα μέχρι και η προμήθεια σκυροδέματος στους άστεγους κατοίκους. Το σύνολο αυτών των στερήσεων και απαγορεύσεων ωθούν ακόμα περισσότερο τους κατοίκους στην απελπισία.
Τα νοσοκομεία επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των νοσηλευομένων μιας και ο αποκλεισμός της περιοχής καθώς και οι συνεχείς επιθέσεις έχουν θέσει εκτός λειτουργίας μεγάλο μέρος του εξοπλισμού, ενώ το φαρμακευτικό υλικό έχει εξαντληθεί. Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω της ελλείψεως καυσίμων που θα τροφοδοτούσαν τις γεννήτριες, σε συνδυασμό με την απενεργοποίηση του σταθμού ηλεκτροδοτήσεως από τους Ισραηλινούς, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση.
Στην αναφορά του ο Ερυθρός Σταυρός αποδίδει το δράμα των κατοίκων της Γάζας τόσο στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, οι οποίες επέφεραν 1417 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες Παλαιστινίους, όσο και στον συνεχιζόμενο από τότε αποκλεισμό τους. Επίσης απαιτεί τον άμεσο εφοδιασμό του λαού της Γάζας με φάρμακα, ανταλλακτικά, υδροσωλήνες, οικοδομικά υλικά και κάθε είδους απαραίτητη προμήθεια.