Στοιχεία ενδιαφέρουσας διεθνούς μελέτης για την έκφραση του αντιεβραϊσμού σε διάφορες χώρες.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την Anti – Defamation League, ένας στους τέσσερις ενήλικες σε όλο τον κόσμο, εκφράζει αντιεβραϊκά συναισθήματα.

Η ADL Global 100 Index, κατονομάζει αντισημίτες, όσους απαντήσουν σε έξι ή περισσότερες από τις έντεκα ερωτήσεις στην έρευνα, «μάλλον» ή «οπωσδήποτε».

Η έρευνα, την οποία η ADL ονομάζει «Η ευρύτερη έρευνα αντι-Εβραϊκών συμπεριφορών που έχει διεξαχθεί», βρήκε το χαμηλότερο επίπεδο του αντισημιτισμού στο Λάος , με μόλις 0,2% του πληθυσμού των ενηλίκων να εκφράζουν τέτοιου είδους απόψεις. Το υψηλότερο επίπεδο αντισημιτισμού βρέθηκε στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αγγίζοντας το 93%.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη, με ποσοστό 69%, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Σουηδία, με μόλις 4% των ενηλίκων να έχουν αντισημιτικές απόψεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό κυμαίνεται στο 9%.

Ο διευθυντής της ADL, Abraham H. Foxman, σημείωσε ότι τα ευρήματα για την Ελλάδα οδήγησαν ήδη τον πρωθυπουργό να απευθύνει πρόσκληση στην ADL, ώστε να συζητηθούν πιθανές θεραπείες.

Το πιο αποδεκτό στερεότυπο είναι ότι «Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ, από ό,τι στη χώρα που ζουν», με το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα σε 101 χώρες και τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα,να υποστηρίζουν ότι «ίσως είναι αλήθεια».

Το δεύτερο πιο αποδεκτό στερεότυπο, από το 32% των ερωτηθέντων, είναι ότι «Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων».

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι μόνο το 54% των ερωτηθέντων είχε ακούσει για το Ολοκαύτωμα.

Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου το 94% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν ακούσει γι ‘αυτό και τα χαμηλότερα στην υπο-Σαχάρια Αφρική με 24%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% των μουσουλμάνων έχει αντισημιτικές απόψεις σε σύγκριση με το 24% των χριστιανών.

Ωστόσο, ο Jeffery Liszt, ο οποίος είχε και την επίβλεψη για την Anzalone Liszt Grove Research, δήλωσε ότι οι αντισημιτικές απόψεις είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την περιοχή παρά με τη θρησκεία. Ο Liszt, στηρίζει την άποψή του στο γεγονός ότι το 75% των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει αντισημιτικές απόψεις , ενώ μόνο το 18% των μουσουλμάνων στην υπο – Σαχάρια Αφρική εκφράζει παρόμοια συναισθήματα.

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι προέκυψαν οι πιο αντισημιτικές περιοχές, ενώ λιγότερο αντισημιτική εμφανίζεται η Ωκεανία, ακολουθούμενη από την Αμερική.

Οι αντισημιτικές συμπεριφορές είναι σχετικά χαμηλές στις αγγλόφωνες χώρες, με ποσοστό 13%, σε σύγκριση με το 30% στις ισπανόφωνες χώρες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μεταξύ του 74% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν είχαν συναντήσει ποτέ ένα άτομο εβραϊκής καταγωγής, το 25%, έτρεφε αντισημιτικές διαθέσεις.

Στην έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον Νεοϋορκέζο φιλάνθρωπo Leonοard Stern, ερωτήθηκαν 53.100 ενήλικες σε 102 χώρες. Το περιθώριο σφάλματος της δειγματοληψίας είναι συν ή μείον 0,97 ποσοστιαίες μονάδες για τα αποτελέσματα σε όλα τα έθνη που συμμετείχαν στην έρευνα και κυμαίνεται για τα αποτελέσματα από μεμονωμένα έθνη. Όλες οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2013 και Φεβρουαρίου 2014.

Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι 102 χώρες και τα ποσοστά της Ελλάδας:

Οι Εβραίοι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ από [αυτή τη χώρα / τις χώρες που ζουν] 60%

Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων 85%

Οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές 82%

Οι Εβραίοι εξακολουθούν να μιλάνε πάρα πολύ για αυτό που τους συνέβη στο Ολοκαύτωμα 60%

Οι Εβραίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνο στο είδος τους 53%

Οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο, στις παγκόσμιες υποθέσεις 74%

Οι Εβραίοι ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών 69%

Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους 42%

Οι Εβραίοι ασκούν μεγάλο έλεγχο στα διεθνή μέσα 68%

Οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων στον κόσμο 38%

Οι άνθρωποι μισούν τους Εβραίους για τον τρόπο που συμπεριφέρονται 47%

Στο ερωτηματολόγιο σχετικά με το Ολοκαύτωμα προέκυψε πως το 11% των ερωτηθέντων δεν το είχε ακουστά. 1% θεωρεί πως το Ολοκαύτωμα δε συνέβη ποτέ και 26% παραδέχεται μεν την ιστορία του, αλλά θεωρεί πως ο αριθμός νεκρών που του έχει αποδοθεί είναι αρκετά υπερβολικός.