Χορηγήθηκε δικαίωμα εφέσεως στον ιστορικό αναθεωρητή Δρ. Fredrick Toben

Χορηγήθηκε το δικαίωμα της εφέσεως στον ιστορικό αναθεωρητή Δρ. Fredrick Toben, για την ποινή φυλακίσεως τριών μηνών  που του έχει επιβληθεί για παραβίαση  δικαστικών αποφάσεων.

Ο Δρ. Toben είχε κριθεί ένοχος τον περασμένο μήνα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αδελαΐδα για παραβίαση 24 φορές της δικαστικής αποφάσεως που του απαγορεύει «την δημοσίευση ρατσιστικού υλικού στο Διαδίκτυο». Είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλακίσεως τριών μηνών , αλλά ο δικαστής διέταξε σήμερα να μην συλληφθεί μέχρι και την εκδίκαση της εφέσεώς του τον Αύγουστο.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Δρ. Toben να μην μπορεί να εγκαταλείψει την Νότιο Αυσταλία μέχρι να εκδικαστεί  ή έφεσις,  παρά μόνο για να ταξιδεύει  στην Μελβούρνη για να επισκέπτεται τον δικηγόρο του.

Ωστόσο, ο Δρ. Toben είπε έξω από το δικαστήριο  ότι θα προτιμούσε να φυλακιστεί ώστε να «τελειώνει με αυτό το ζήτημα» και να μπορεί να ταξιδεύει στην Αμερική «για να επισκέπτεται μία φίλη του». «Είμαι τώρα εγκλωβισμένος μέχρι τον Αύγουστο » , δήλωσε. Ο Δρ. Toben δήλωσε ότι απλώς ακολούθησε τις οδηγίες του δικηγόρου του, David Perkins, που είναι «ο μόνος που θα τολμούσε να αγγίξει αυτή την περίπτωση». «Ανησυχεί για την ελεύθερη έκφραση» είπε.

Η υπόθεση του Δρς. Toben , εκτυλίσσεται από το 1996, όταν ο πρώην πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Εβραίων της Αυστραλίας υπέβαλε καταγγελία σύμφωνα  με την οποία ο Toben  αναρτούσε αντισημιτικές δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα του «Adelaide Institute».

To 2002 απαγορεύθηκε στον Toben να δημοσιεύει τέτοιο υλικό. Ο Toben κρίθηκε ένοχος για παραβίαση αυτής της αποφάσεως τον προηγούμενο μήνα και καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση. Σήμερα ο δικαστής  Anthony Besanko έδωσε προσθεσμία στον Δρ. Toben μέχρι την 9η Ιουνίου για να καταθέσει έφεση η οποία και θα εκδικαστεί τον προσεχή Αύγουστο.